IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите окончателно приеха да се дава гражданство на големи чужди инвеститори

Опозицията изрази опасения за националната сигурност във връзка с приетите текстове от закона за насърчаване на инвестициите

13:37 | 29.11.12 г.
Депутатите окончателно приеха да се дава гражданство на големи чужди инвеститори

Парламентът окончателно одобри промените в закона за насърчаването на инвестициите, които предвиждат чуждестранните инвеститори да могат да получават българско гражданство при определени условия, предаде БТА.

Чуждите инвеститори ще получават българско гражданство, ако имат статут на постоянно пребиваващи от поне година и са вложили не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект, предвиждат поправките.

Условието е дружеството да не е обявено в несъстоятелност или да е в открито производство по несъстоятелност или ликвидация. Фирмата също така не трябва да има парични задължения към държавата или към общини, както и неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители.

Статут на постоянно пребиваващ у нас ще могат да получат инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 млн. лева като съдружници или акционери и притежаващи не по-малко от 50 на сто от капитала, в резултат на което са извършени инвестиции за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи в размер не по-малък от 4 млн. лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

Разрешение за постоянно пребиваване у нас може да получи и чужденец, който извършва дейност по изпълнение или поддържане на инвестиции клас А и Б или по приоритетен инвестиционен проект.

От опозицията изразиха опасения за националната сигурност във връзка с приетите текстове от закона за насърчаването на инвестициите. Корнелия Нинова от левицата изтъкна, че МВР и службите за сигурност са се противопоставили на такава промяна, но парламентарната вътрешна комисия не се е съобразила със забележките.

Председателят на правната комисия към Народното събрание Искра Фидосова от ГЕРБ също изрази резерви към поправките и посочи, че е необходимо изискванията за придобиване на статут и гражданство от инвеститори да бъдат завишени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още