IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната индустрия привлякла най-сериозните инвестиции у нас през 2012 г.

Ръст е регистриран при аутсорсинга, енергетиката и електрониката, посочи директорът на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов

11:57 | 14.12.12 г. 1
Автомобилната индустрия привлякла най-сериозните инвестиции у нас през 2012 г.

Интересите на чуждите инвеститори към България през тази година са били главно по отношение на автомобилната промишленост, но не толкова в производството на цели автомобили, колкото в производството на различни видове части и компоненти за автомобилната индустрия.

Това каза в интервю за TV7 Борислав Стефанов, директор на Българската агенция за инвестиции, обяснявайки кои са секторите от икономиката, които са  привлекли над 1 милиард евро чужди инвестиции до септември тази година, какъвто е отчетът на БНБ.

През последните няколко месеца има засилен интерес и в сферата на аутсорсинга, коментира още Стефанов. Той направи уточнението, че това е сфера, която през последните пет-шест години се развива добре, но тази година тенденцията чужди фирми да изнасят свои дейности в нашата страна, се засилва.

Шефът на агенцията за инвестиции припомни, че преди месец световноизвестна американска фирма обяви, че ще изгради в България център, откъдето да обслужва финансите и счетоводството на своите офиси в Западна Европа, в над 15 западноевропейски държави. Той уточни, че агенцията работи по още пет проекта на фирми, които са основно от САЩ или Западна Европа и се интересуват точно от изнасяне на дейности у нас.

Стефанов обаче посочи, че тези компании, които „изнасят“ определени дейности у нас, търсят предимно хора, които говорят чужди езици и специалисти - финансисти, счетоводители, или разработващи софтуер. Докато при производството фирмите се нуждаят както от висококвалифицирани специалисти, така и от по-ниско квалифицирани.

„Няма завод, в който работят само инженери. Така че обикновено съотношението е някъде може би между 60% до 80% са неквалифицираната работна ръка, останалото е администрация и специалисти. Така че, вече в зависимост от това за какъв точно завод става дума - дали е примерно електроника, дали е химия, се търсят хора със съответните компетенции“, каза Стефанов.

Ръст на инвестициите през тази година е регистриран в енергетиката, в преработващата промишленост, основно при електрониката и електротехниката, коментира Стефанов.

Има и няколко сектора, където има спад, които са свързани основно с обработването на метали. Една от причините да има спад точно в тези сектори е, че много от големите чужди предприятия през последните две години връщат заеми към фирмите-майки. По отношение на тези вътрешно-фирмени заеми, когато чуждо предприятие в България получи заем отвън, това се отчита от БНБ като привлечена инвестиция, докато ако се върне заем, това се отчита като отрицателна инвестиция, обясни Стефанов.

На въпрос защо съседните ни страни привличат повече инвестиции от нас Стефанов отговори, че една от причините е в по-щедрите облекчения, които държавите отпускат като участие в дадена чужда инвестиция в страната.

Повечето държави около нас, конкретно Сърбия и Македония дават повече субсидии. Принципно България дава много малко като субсидии на фона на държавите около нас. Стефанов даде пример с инвестиция, направена тази година в Сърбия, като разкри, че при обявеното откриване на един автомобилен завод на стойност 1 милиард евро, държавата има 33% участие, което автоматично значи, че около 300 милиона са дадени от държавата и също така, това което не беше обявено е различните субсидии под формата на данъчни кредити, земя и т. н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
Субективно за мен, по-безлична и без почти никакви конкретни резултати от сегашната Агенция за инвестициите не си спомням през последните поне 15 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още