IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пъти ще нарасне броят на заетите в аутсорсинга българи до 2017 г.

Нова бизнес асоциация ще се бори България да попадне в десетте най-атрактивни дестинации за развиване на аутсорсинг услуги

15:37 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Три пъти ще нарасне броят на заетите в аутсорсинга българи до 2017 г.

Трикратно ще се увеличи броят на заетите в аутсорсинг индустрията в България до 2017 г.

Това прогнозират от новоучредената Българска аутсорсинг асоциация (БАА), първата бизнес организация в сектора на изнесените услуги и процесите, свързани с обработка на информация и управление на човешките ресурси.

В момента в сектора работят между 12 хил. и 15 хил. души, показват данни на световната анализаторска компания McKinsey & Company. Очаква се към 2015 г. работните места в сектора да достигнат 30 хил., а към 2017 г. - 45 хил.

Според председателя на асоциацията Стефан Бумов аутсорсинг индустрията предоставя сериозни възможности за намаляване на младежката безработица в България.

От организацията припомнят, че според данни на Европейската фондация за подобряването на условията на живот и труд (Eurofunds) България е държавата с най-много младежи до 29 години, които не работят, не учат или не са на стаж (т. нар. NEETs – not in Employment, Education or Training). Това е струвало на икономиката ни около 3 млрд. лева през 2011 г.

В доклад на McKinsey обаче се посочва, че около 12% от завършващите студенти, които са около 65 хил. души годишно, имат квалификация да работят в аутсорсинг индустрията. В тази връзка от асоциацията смятат активно да работят с академичната общност за изграждането на нужните базови и допълнителни квалификации на младите хора, за да могат по-пълноценно да се възползват от този ресурс.

Една от основните цели на новоучредената бизнес организация е България да попадне в десетте най-атрактивни дестинации за развиване на аутсорсинг услуги в международната класация на A.T. Kearney.

„Считаме, че настоящата икономическа ситуация налага обединени усилия на бизнес и държавни институции за привличане на повече инвестиции в аутсорсинг сектора в България. Това е предпоставка за развитие на една от приоритетните индустрии за икономиката ни", коментира Стефан Бумов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още