IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Гаров: Кол центровете са "загубена кауза" за бъдещото развитие на София

Страната ни трябва да се позиционира като силен нишов играч в услуги с висока добавена стойност

14:47 | 24.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
А. Гаров: Кол центровете са "загубена кауза" за бъдещото развитие на София

Въпреки безспорния принос на индустрията на кол центровете за развитието на икономиката досега, страната ни и в частност София не трябва да залагат на тях като на перспективен сектор, смятат специалисти.

Атанас Гаров, изпълнителен директор на консултантската компания Colliers International, определи кол центровете като „загубена кауза“ в ролята им на водеща индустрия за страната.

Може би ще има и още няколко нови големи кол центъра, които ще отворят у нас, но ако се сравняваме с други държави в региона като Полша, Румъния, Украйна и Русия, които са изгряващи звезди в сектора, не мисля, че там ще имаме конкурентно предимство, защото сме много по-малко на брой.

Това каза той по време на конференцията, посветена на имотите BalRec, която се проведе вчера с медийното участие на Investor.bg.

Гаров обясни, че основната работна сила в индустрията на кол центровете са студенти в началото на своето обучение и освен владеенето на чужди езици, не се изисква друга огромна квалификация.

В този смисъл при равнопоставени други фактори по-конкурентни дестинации са онези, които могат да предоставят по-богато наличие на кадри.

Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International, също потвърди, че по-далновидно е да поставим акцент върху привличането на по-висококвалифицирани индустрии, а не само колцентрове.

Наред с това Гаров напомни, че аутсорсинг бизнесът включва много по-богат спектър от дейности, освен кол центровете.

"Не смятам, че при аутсорсинг дейностите трябва да се позиционираме в кол центрове, а в малко по-нишови неща като ИТ, инженерните услуги, включително и научно-изследователска и развойна дейност (R&D). Кол центровете могат да дадат една много добра основа и инерция за развитие на определени други индустрии", каза той.

Един от секторите, които ще имат потенциал, най-широко казано е аутсорсингът“, коментира той. Но всеки разбира „аутсорсинг“ различно. Той включва както ИТ поддръжка, така и счетоводство, R&D, инжинерингова дейност и др. България определено има какво да предложи в това отношение, посочи Гаров.

Като пример той даде фактът, че в края на седмицата именно в София ще се състои международна конференция на глобалната консултантска компания McKinsey, на която ще присъстват около 200 висши мениджъри от цял свят. Те ще взимат решение къде в Централна и Източна Европа да разширяват дейността си и да преместват центровете си.

Ниските цени, които София предлага, са важен фактор, но не могат да бъдат основен. София и като цяло България може да бъде много силен нишов играч в конкретни услуги с висока добавена стойност.

Кайзеров обясни, че често, когато имат запитване за кол центрове, насочват наемателите към други градове като Варна и Пловдив, за да се разнообрази миксът от наематели на тези пазари.

Тодор Кавръков, мениджър Отдаване под наем в Търговски център "Европа", също каза, че имат запитване за създаване на кол центрове в неговия проект. Въпреки това те често са с очакване за по-ниски наемни нива

„(...) не сме склонни да се поддадем на тяхното желание да получат кол център на изключително ниски наемни нива, каквито те се опитват да наложат“, каза той. „Не бих казал, че аутсорсингът като цяло е в нашия топ три на предпочитани таргет наематели.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
vsh123
преди 12 години
Кво в недвижимите имоти ли да са спечелена кауза? Стават досадни вече с тая наивност, квото беше кеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още