IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни и слаби страни на София като място за бизнес

Липсата на предвидимост при процедурите у нас е една от основните пречки за чуждия бизнес, смятат специалисти

12:28 | 24.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силни и слаби страни на София като място за бизнес

Много чужди инвеститори проявяват интерес към София, но поради една или друга причина избират алтернативни дестинации извън страната. Други пък, които решават да се установят тук, се спречкват с редица трудности при бизнеса, свързани с неразвитата инфраструктура и други фактори.

Какви са основните пречки за тях в столицата, как може да бъдат разрешени, какви са силните страни на София и страната и на кои фактори трябва да заложи тя, за да привлича по-успешно чуждестранния бизнес? Това бяха някои от въпросите, които обсъждаха участниците във вчерашната конференция, посветена на имотите BalRec.

Доколкото може да се съди за активността на бизнеса (чуждият и родният) от пазара на офис площи, основното търсене в момента идва от страна на ИТ индустрията, аутсорсинг компаниите (основно в частта на изнасянето на бизнес процеси) и фармацевтичните компании.

По думите на Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International, изискванията на тези наематели станаха много по-високи. Това провокира нуждата инвеститорите да предоставят по-качествен продукт.

Той уточни, че основното търсене идва от страна на съществуващи наематели, които се преместват в нов офис и едва около 20% - от нови наематели или разширения.

Мира Карабиберова, мениджър Недвижими имоти на Ерсте груп Иморент България ЕООД, каза, че повечето наематели предвиждат и резерв в площите, които наемат, за бъдеща експанзия.

Тя каза, че Ерсте груп вярва в потенциала на пазара в София, особено в централната част, където няма толкова голямо предлагане на качествени и модерни офиси.

Определено София, която като столица концентрира голяма част от бизнеса в България, би служила като привлекателна позиция за нов бизнес, коментира Никола Игнатов, пропърти мениджър в Sofia Airport Center. Той каза, че едно от предимствата на столицата е, че тя е красив и „уникален град“. Малко са големите градове в Европа, където има планина например, каза той.

Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още