IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в България ще движат сектора на бизнес имотите догодина

Движеща сила на пазара на индустриални и логистични площи ще бъдат инвестициите в автомобилната промишленост и електрониката

10:14 | 17.12.12 г.
Чуждите инвестиции в България ще движат сектора на бизнес имотите догодина

Чуждите инвестиции в експортно-ориентирани производства и услуги ще бъдат основна движеща сила за пазара на бизнес имоти в България през 2013 г., прогнозират от консултантската компания Forton International, стратегически партньор за България на глобалната компания за имоти Cushman&Wakefield.

"Международните корпорации остават фокусирани върху оптимизацията на разходите и в тази връзка ще продължат да търсят възможности за обслужване на бизнеса си с изнесени работни места в страни с ниски данъци и цени на труда", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton.

По думите му от една страна в България ще се създават нови корпоративни центрове, които ще обслужват международните офиси на съответните компании, а от друга ще се разширяват и българските аутсорсинг компании, които работят за външни клиенти.

„Най-съществените инвестиции в индустриалния сектор очакваме да са от предприятия, които преместват производствата си в България с цел по-ниски производствени разходи и износ на международните пазари“, допълва Койнов.

В сегмента на индустриалните и логистичните площи се очаква през 2013 г. да започне изграждането на нови 40 хил. кв. м логистични площи за отдаване под наем. Основен проблем на пазара обаче остава липсата на качествени готови площи.

„Ограниченият обем ще бъде компенсиран частично от наличието на излишен капацитет в съществуващи предприятия“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи“ във Forton.

„През 2012 г. видяхме как нови инвеститори като швейцарската Reichle & De Massari в София, Pentax в Пловдив и гръцката Nobel в Елин Пелин заместиха производители, които трябваше да ограничат производствата си поради сложната икономическа ситуация в Европа. Смятаме, че добрата данъчна политика, наличието на нови производствени и логистични сгради и ниските разходи ще продължат да привличат и други компании в България“, допълни Гюрджиев.

По думите му движеща сила на пазара на индустриални и логистични площи през следващата година ще бъдат инвестициите в автомобилната промишленост и електрониката.

Тенденцията за изнасяне на работни места към България и в частност София пък се отразява позитивно на пазара на офиси. Активен участник на пазара бяха и банките, като конкретно Пощенска банка и Алфа банк преместиха централните си управления в собствени сгради.

Последна актуализация: 21:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още