IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Василев: Вярвам, че ще успеем да запазим цената на тока

Държавните дружества в енергетиката са открили начин да съкратят разходите си с 239 млн. лева

17:22 | 17.05.13 г. 1
А. Василев: Вярвам, че ще успеем да запазим цената на тока

Държавните дружества в енергетиката могат да съкратят разходите си общо с 239 млн. лв. Това стана ясно по време на петото заседание на Обществения съвет по енергетика към министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

„Вярвам, че ще успеем да запазим цената на електричеството и да няма поскъпване от 1 юли“, посочи той, като поясни, че един от елементите на новия модел за формиране на цените е премахването на всякакви добавки към цената на тока", допълни още той.

Държавната топлоелектрическа централа „Марица изток 2“ предлага да съкрати разходите си със 100 млн. лв., АЕЦ „Козлодуй“ - с 50 млн. лв., а Електроенергийният системен оператор - с 9 млн. лв., стана ясно от думите на министър Асен Василев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Вече беше договорено, че „Мини Марица Изток“ също могат да съкратят разходите си с 80 млн. лева. „Останалите участници в енергийната система, включително и Националната електрическа компания, ще продължат да търсят възможности за намаляване на разходите си“, подчерта министър Василев.

Производителите на енергия от възобновяеми източници са изразили готовност да заплащат генерираните от тях разходи за балансиране на енергийната система. По думите на Владимир Аличков, член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация, засега от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не са предоставили данни за точния размер на тези разходи. По предварителни изчисления става въпрос за приблизително 60 млн. лв.

В момента се работи по нов модел на ценообразуване, чиято основна цел е то да се прави на пазарен принцип, без изкривявания, каза още министър Василев. 

„Това всъщност поставя на пазарен принцип ценообразуването, без да се отразява на крайната цена за потребителя, но ще отпуши износа на българско електричество към външни пазари“, подчерта Асен Василев.

По неговите думи новият моделът на ценообразуване ще осигури възможност от една страна да е ясно за хората какво и защо плащат, а от друга -  това да бъде равномерно разпределено, а не да минава през допълнителни добавки и административни процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Avalanche
преди 10 години
Демек досега са се крали по 200 милиона от държавните енергийни дружества?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още