IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законодателни промени ще осветлят моделите на ценообразуване на тока

За да бъдат данните публични, ще трябват изменения в Закона за енергетиката, убедена е Анжела Тонева от ДКЕВР

15:03 | 26.04.13 г.
Законодателни промени ще осветлят моделите на ценообразуване на тока

Необходими са промени в Закона за енергетиката, за да има публичност по отношение на ценообразуването на електрическата енергия, призна членът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева.

Тя участва в заседанието на обществения съвет по енергетика към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Основната тема е ценообразуването в енергетиката.

Тонева припомни, че намалението на цената на електричеството на 5 март дойде след промени в законодателството. 

Нови изменения в Закона за енергетиката обаче ще трябва да определят задължителните елементи, които да бъдат публикувани при взимане на решение от страна на регулатора за промяна на цените на електричеството. Сред тях например са предложенията на електроразпределителните дружества, в които са вписани всички разходи на компаниите, дори и тези за заплати, коментира още Тонева.

Тя призна, че голяма част от информацията, която се публикува сега е неясна и непълна и за обществото не става ясно какви са причините за промените. С промените в законите информацията трябва не само да стане публична, но и да бъде обяснена, смята още Тонева.

По време на заседанието Костадинка Тодорова, председател на Алианс за устойчиво развитие, обясни, че има доста точки от цената на електричеството, където могат да бъдат направени промени.

Сред тях например е намаляването на признатите разходи за физическа охрана на далекопроводите. „Защо потребителят да плаща тези разходи?“, попита тя. Според нея и добавката за „зелена“ енергия не й е мястото при цената за пренос на електричество.

Служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев коментира, че предложенията на съвета ще бъдат взети предвид и ще бъдат разгледани при сформирането на нов парламент.

Костадинка Тодорова попита още дали има крайно становище, че липсва икономическа целесъобразност от въвеждането на т.нар. „умни“ електромери. Окончателно решение няма, макар и да има становище от работната група и на базата на него още не е изготвен график за внедряване на интелигентните измервателни системи, призна Тонева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още