fallback

Асен Василев: За да пуснем АЕЦ „Белене“, трябва да закрием други мощности

Проектът не е икономически обоснован, смята служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма

16:24 | 20.05.13 г. 3

АЕЦ „Белене“ е икономически необоснован проект, коментира служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на среща в Американския колеж в София.

„Защо четирите партии искат да построят един проект, който е икономически необоснован, е въпрос, на който политическите партии трябва да отговорят. Той няма нищо общо със здравия разум“, коментира Василев, цитиран от агенция „Фокус“.

Той допълни, че за да бъде пусната централата, трябва да бъдат закрити други мощности, защото в момента имаме излишък. „Винаги, когато се мисли за един проект, не трябва да се мисли в изолация“, допълни още той и посочи пример - ако държавата плаща за този проект, трябва да се направи оценка какъв ще е ефектът, ако тези средства бъдат вложени в образование или здравеопазване. 

Новата централа е високотехнологична инвестиция, но за Русия, не за България. „Това е като да си купим кола и да построим гаража, а да кажем, че в България е направена високотехнологична инвестиция“, смята още служебният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
fallback