IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: За да пуснем АЕЦ „Белене“, трябва да закрием други мощности

Проектът не е икономически обоснован, смята служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма

16:24 | 20.05.13 г. 3
Асен Василев: За да пуснем АЕЦ „Белене“, трябва да закрием други мощности

АЕЦ „Белене“ е икономически необоснован проект, коментира служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на среща в Американския колеж в София.

„Защо четирите партии искат да построят един проект, който е икономически необоснован, е въпрос, на който политическите партии трябва да отговорят. Той няма нищо общо със здравия разум“, коментира Василев, цитиран от агенция „Фокус“.

Той допълни, че за да бъде пусната централата, трябва да бъдат закрити други мощности, защото в момента имаме излишък. „Винаги, когато се мисли за един проект, не трябва да се мисли в изолация“, допълни още той и посочи пример - ако държавата плаща за този проект, трябва да се направи оценка какъв ще е ефектът, ако тези средства бъдат вложени в образование или здравеопазване. 

Новата централа е високотехнологична инвестиция, но за Русия, не за България. „Това е като да си купим кола и да построим гаража, а да кажем, че в България е направена високотехнологична инвестиция“, смята още служебният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
Ajax4o
преди 10 години
*** тъпака... до 2030-та от мощностите на българската енергетика ще излезнат много ТЕЦ-ове, сред които Варна и Русе /едни от най-големите прозиводители на ток/. До 2032 дори да бъде удължен срока на сега съществуващите блокове в АЕЦ Козлудуй ще се затворят, а Белене ще е готово към 2024-та... И имаме избор:а) след 2028 да внасяме токб) 3-4 години на Излишъкв) Да се превърнем в Дания и да бичим само зелена енергия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Много си зле момче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
jelenski
преди 10 години
Ясно е, че правителството ще е експертно и ще бъде създадено с мандата на БСП. Служебният кабинет нищо не направи. Дори и самите избори не успя да проведе както трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още