fallback

Михаил Миков е новият председател на 42-то Народно събрание

Мая Манолова и Христо Бисеров бяха избрани за зам.-председатели на новия парламент

11:42 | 21.05.13 г. 22

Михаил Миков беше избран за председател на новия парламент. За него гласувааха 118 депутати от БСП и ДПС. Групата на ГЕРБ беше против. Другият кандидат - Цецка Цачева събра 96 гласа "за" от групата на ГЕРБ, а срещу нея гласуваха 117 депутати. Един от групата на "Коалиция за България" се въздържа. 

Изборът на нов председател беше направен без дебати. 

Всеки от 240-те народни представители си дават сметка, че ние имаме тежката задача да върнем достойнството на тази институция. Трябва да осигурим това място като терен за различните власти, за преодоляване на напреженията, а не за създаването му, заяви Михаил Миков след своето избиране.

Няма силна държава без разделение на властите, но и взаимодействието им, припомни още той в своята първа реч като председател на парламента.

Длъжни сме да върнем темата за мястото на България в ЕС. „Аз се надявам, че никой политически представител не приема тезата за Европа на две скорости“, заяви той и допълни, че ще работи Народното събрание да стане мястото за конструктивен диалог и работа съвместно с правителството. 

Миков си пожела депутатите да опровергаят скептиците и макар и работата на този парламент да бъде много трудна - да се справят със задачите. 

Малко преди това ГЕРБ издигна кандидатурата на Цецка Цачева за председател на 42-то Народно събрание. При представянето на кандидатурата лидерът на партията Бойко Борисов отбеляза, че 23-ма депутати не са се регистрирали в системата за гласуване. Правилата за избор на председател на парламента гласуваха 215 депутати, а в системата бяха регистрирани 217 депутати. 

По-късно лидерът на ГЕРБ обясни, че депутатите на Атака не са се регистрирали и така са повлияели върху избора на председател, защото е бил необходим по-малък кворум. 

"Коалиция за България" има амбицията да върне парламентаризмът и по тази причина предлагаме за председтел Михаил Миков. Той е доказал своите позиции като парламентарист в поредица от парламенти - и на власт, и в опозиция, заяви Сергей Станишев. 

Други кандидатури не бяха направени.

Мая Манолова и Христо Бисеров бяха избрани за зам.-председатели на Народното събрание. Двамата бяха избрани със 115 гласа „за”. ГЕРБ и "Атака" не предложиха кандидатури за зам.-председатели на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
fallback