IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Миков е новият председател на 42-то Народно събрание

Мая Манолова и Христо Бисеров бяха избрани за зам.-председатели на новия парламент

11:42 | 21.05.13 г. 22
<p>
	<em>Михаил Миков седна на председателското място в 42-то НС.</em> Снимка: БТА</p>

Михаил Миков седна на председателското място в 42-то НС. Снимка: БТА

Михаил Миков беше избран за председател на новия парламент. За него гласувааха 118 депутати от БСП и ДПС. Групата на ГЕРБ беше против. Другият кандидат - Цецка Цачева събра 96 гласа "за" от групата на ГЕРБ, а срещу нея гласуваха 117 депутати. Един от групата на "Коалиция за България" се въздържа. 

Изборът на нов председател беше направен без дебати. 

Всеки от 240-те народни представители си дават сметка, че ние имаме тежката задача да върнем достойнството на тази институция. Трябва да осигурим това място като терен за различните власти, за преодоляване на напреженията, а не за създаването му, заяви Михаил Миков след своето избиране.

Няма силна държава без разделение на властите, но и взаимодействието им, припомни още той в своята първа реч като председател на парламента.

Длъжни сме да върнем темата за мястото на България в ЕС. „Аз се надявам, че никой политически представител не приема тезата за Европа на две скорости“, заяви той и допълни, че ще работи Народното събрание да стане мястото за конструктивен диалог и работа съвместно с правителството. 

Миков си пожела депутатите да опровергаят скептиците и макар и работата на този парламент да бъде много трудна - да се справят със задачите. 

Малко преди това ГЕРБ издигна кандидатурата на Цецка Цачева за председател на 42-то Народно събрание. При представянето на кандидатурата лидерът на партията Бойко Борисов отбеляза, че 23-ма депутати не са се регистрирали в системата за гласуване. Правилата за избор на председател на парламента гласуваха 215 депутати, а в системата бяха регистрирани 217 депутати. 

По-късно лидерът на ГЕРБ обясни, че депутатите на Атака не са се регистрирали и така са повлияели върху избора на председател, защото е бил необходим по-малък кворум. 

"Коалиция за България" има амбицията да върне парламентаризмът и по тази причина предлагаме за председтел Михаил Миков. Той е доказал своите позиции като парламентарист в поредица от парламенти - и на власт, и в опозиция, заяви Сергей Станишев. 

Други кандидатури не бяха направени.

Мая Манолова и Христо Бисеров бяха избрани за зам.-председатели на Народното събрание. Двамата бяха избрани със 115 гласа „за”. ГЕРБ и "Атака" не предложиха кандидатури за зам.-председатели на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
scrooge mcduck*
преди 10 години
***, плъзна го на партия със над 1 млн. души гласували.Ей *** поляризиран и болен, я се огледай и виж реалността.*** и ***.Ще ми определят някакви си националистически и етнически партии и политически трупове политиката.лелелелеКакво ви чака *** такива, ще видите до месеци.Освен че ГЕРБ СА ИЗОЛИРАНИ ОТ ОСТАНЛИТЕ ПАРТИИ, ТЪЙ КАТО ОСТАНАЛИТЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ИЗОЛИРАНИ И ОТ ЕС. Ще се върмен 100 години назад с такива планове на *** болни воленовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
scrooge mcduck*
преди 10 години
Мръсни червени *** ето на за кого сте гласували.Пълни ***.http://news.ibox.bg/news/id_1420926304http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2009/02/18/677596_stanishev_krizata_doide_no_pak_shte_sme_otlichnici/http://***.dnes.bg/politika/2009/02/18/i-stanishev-useti-krizata-pyk-i-prizna-niama-kak-da-ni-podmine.66153http://***.temanews.com/index.php?p=tema&iid=552&aid=13415С"Мандатът на вашето правителство е на приключване. В какво състояние оставяте държавата?- Моментът определено е критичен за развитието на страната. България е малка и отворена икономика, не е възможно тази безпрецедентна икономическа криза да не й се отрази. Категоричен съм обаче, че на фона на глобалните сътресения в други държави страната ни стои стабилно. Другото са политически или още по-лошо - спекулации с цел бързи печалби."ахахахахха Ей сега ще видите геноцид за пореден път.А които е гласувал за БСП,АТАКА,ДПС да се самозапали и извини на другите,че съществува. Червени кратуни.Плъзна го на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
Цялото правителство и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел с подкрепата на ЕК и ЕЦБ. Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Същото важи и за посочените по-горе - явно като направиш балон, този с печалбите те взима на работа да получиш дял! Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-глупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продължават да ви мамят. Не е важно, че са квалифицирани, важно е че са корумпирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Предполага се, че тук пишат хора с някакви доходи, на които не е необходимо да се измъкват от блата на мизерии и т.н. *** си търси някъде другаде гладници, с които да си споделяш мечти и въжделения.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Щом това е последният ни шанс, значи нямаме никакъв шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 9
jelenski
преди 10 години
И въпреки всичко експертният кабинет Орешарски е последният ни шанс да се спасим от блатото на мизерията и милиционерщината, в което ГЕРБ ни тласнаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Аз примерно съм за всякакъв бойкот на управление на БСП и ДПС.Ако единствения начин да се прави това е депутати да не ходят на работа за известно време го подкрепям.Не ни трябва престъпно правителство на национални предатели от БСП и ДПС.Нови избори трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
adimom
преди 10 години
ЗАЩО ИЗОБЩО СЕ ДОПУСКА ДА ТАКОВА БЕЗОБРАЗИЕ ОТ ПРАВИЛНИКА ЗА РАБОТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. ЩОМ СИ ДЕПУТАТ СИ ДЛЪЖЕН ДА ГЛАСУВАШ. ДАЛИ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ВСЕКИ ИМА ИЗБОР. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ОТИДЕШ НА РАБОТА ДА КАЖЕШ , ЧЕ НЕ ТИ СЕ РАБОТИ И НИЩО ДА НЕ ПРАВИШ. ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ. ДЛЪЖНИ СА ДА РАБОТЯТ, ЗАЩОТО НИЕ И ИЗДЪРЖАМЕ И ТЯХ И ПАРТИИТЕ ИМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
Невежеството кара повечето хора да постъпят в някоя партия, а срамът не им позволява да я напуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А дано поне твоите очаквания оправдаят БСП+ДПС. Защото аз не вярвам да оправдаят моите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още