IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия запазва ограниченията на трудовия си пазар за българи до 2014 г.

През юни у нас пристигат холандски експерти, за да решават въпросите на трудовата миграция

15:41 | 21.05.13 г.
Холандия запазва ограниченията на трудовия си пазар за българи до 2014 г.

Трудовият пазар на Холандия ще бъде отворен за българи от януари 2014 г. въпреки разкритите схеми за източване на социални помощи и осигуровки, заяви посланикът на Холандия Карел ван Кестерен, цитиран от БТА.

Според него това, че някои българи са се възползвали неправомерно от системата не означава, че България се е възползвала. Той определи проблема като сериозен, "защото идеята не е хора да отиват на определен трудов пазар и да вземат социални помощи, без да са допринесли за тяхното формиране", заяви дипломатът.

Ван Кестерен подчерта, че през юни в България пристига експертна мисия от Холандия, която ще работи по всички отворени въпроси, свързани с трудовата миграция и разрешаването им по най-добрия начин за двете страни.

Скандалът със схемата за източване на социални помощи бе огласен от холандската телевизионна програма Brandpunt. След това телевизия RTL съобщи, че полицията в Холандия разследва измами в големи размери от български банди с молби за жилищни помощи и други социални плащания от холандската социална система.

Подобни опасения има в цяла Западна Европа. От 2014 година приключва преходният период  и работници от България и Румъния ще могат да работят в други държави от общността и да имат същите права като местните жители. 

Припомняме, че холандското правителство постигна споразумение, което в частта си за имиграцията и интеграцията предвижда вдигане на ограниченията на пазара на труда за румънци и българи през 2014 г.

Има изискване имигрантите да са живели седем години в Холандия (спрямо пет досега), за да получат гражданство и право на гласуване в местните избори. Предвижда се също изключване на имигрантите от социалното подпомагане през първите седем години от престоя им и други ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още