IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обещава да отвори трудовия си пазар за българи и румънци

Страната обаче въвежда нови правила за пребиваване на нейна територия за граждани с временна входна виза от държави с висок имиграционен риск

21:38 | 22.03.13 г. 17
<p>
	Британският министър на външните работи Уилям Хейг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският министър на външните работи Уилям Хейг. Снимка: Архив Ройтерс

Обединеното кралство ще спази своите задължения съгласно Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС и ще преустанови преходните мерки за контрол върху свободното движение на работна сила спрямо българските граждани до края на тази година, става ясно от поздравително писмо на британския министър на външните работи Уилям Хейг до българския служебен премиер Марин Райков по повод назначаването му на поста, съобщиха от министерството на външните работи.

"Британското правителство работи за недопускане източването на социални фондове и на туризъм с цел ползване на социални помощи. Това обаче се отнася до всички емигранти, от всички страни на Европейския съюз и извън него и не е насочено към която и да е отделна страна", пише обаче Хейг.

"Знам, че поемате поста си в трудно за България време и че от съществена важност ще бъде наличието на силно ръководство в периода, предшестващ изборите през май. Акцентът Ви върху свободните и демократични избори, икономическата стабилност и по-голяма прозрачност на дейността на правителството, особено в сектора "Енергетика", както и върху върховенството на закона, е жизненоважно и Ви пожелавам всичко добро в предстоящите месеци", допълва Уилям Хейг.

Днес обаче стана ясно също, че Великобритания ще въведе нови правила за пребиваване на нейна територия за граждани с временна входна виза от държави с висок имиграционен риск, като те ще трябва да внасят парична гаранция. Изявление в този смисъл направи вицепремиерът на страната Ник Клег, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Сблъскахме се с проблем, при който пребиваващите в страната с виза остават тук извън рамките на крайния срок“, каза Клег. "Вследствие на това правителството въвежда нова система, според която влизащите във Великобритания чужденци трябва да извършат паричен превод на специална държавна сметка“, добави той.

Вицепремиерът определи тези вноски като парична гаранция. При надхвърляне на посочения във визата срок за пребиваване на британска територия сумата от вноската се изземва в полза на държавата.

Очаква се сумата по гаранцията да бъде фиксирана на 1 000 паунда, но е възможно тя да бъде и по-висока.

Новата мярка ще обхване група държави, които се разглеждат като „най-рискови от гледна точка на имиграционния поток“. Реализирането на идеята ще започне още до края на тази година.

„Съответният списък на страните, които ще бъдат обхванати от новите правила, още не е готов и се разработва“, е заявил за руската агенция източник от пресслужбата на британския вицепремиер. „Засега става дума само за новата политика“, е добавил той.

От кръгове в министерството на вътрешните работи обаче са уточнили, че мярката ще засегне най-напред Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка, както и редица държави от Близкия Изток и Африка. „Засега Русия, Казахстан и Украйна не са включени в групата, но положението може да се промени на последния етап от утвърждаването на цялата схема“, е отбелязал източникът на ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Добре казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Конкурентност и инвестиции ще има когато ти се предостави пазар на който да продаваш. Я колко милиарда кеш в банките. Парите са тука но никой не вижда смисъл да инвестира в нещо.Вчера руския посланник в България призова ЕС и Русия да си отменят взаимно входните визи. Като намека е специално за България.Спомена че, това ще увеличи руските туристи в България 2-2,5 пъти. Човека подава ръка ама ние първо ще чакаме дали американците ще са съгласни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 4
data
преди 11 години
То се видя в темата с преразпределението ! Мухаааааааааа ха-ха-ха-ха-ха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
mos70
преди 11 години
Цитат:"като не си икономист - от каква висота коментираш икономически категории в икономически форум!".........от висотата на тези, които на плещите крепят (все още) "икономиката" на страната! Този който "копа нивата", той създава кеша бе, момче...а не "бялата якичка"! това -първо!Второ: ако сайта ви се посещаваше само от "бели якички", даваш ли си сметка, че нямаше да има толкова много импресии. даваш ли си сметка, че всяка буква, която пиша, ти носи кеш! Или и това ше отречеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
data
преди 11 години
Хахаха Външното ни салдо с Русия НИКОГА не е било балансирано - дори по времето на соца когато ги целувахме и за добре дошли и за довиждане и реално им се подчинявахме на 100 % . Когато се отървем от социалистическата структура на икономиката ни - тогава ще имаме и истинска конкурентоспособност п.п. като не си икономист - от каква висота коментираш икономически категории в икономически форум ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Цитат:..."балансиране на външно търговското ни салдо с Русия ."......Така, така...на прав път си! Само, че външнотърговското ни салдо с Русия, НИКОГА няма да се промени, докато не се промени (подобри) външната ни политика към Русия! Не съм икономист, но виждам, че може да почнем да се измъкваме икономически от блатото, само с връщане на исторически добрите ни икономически и геополитически отношения с Русия! Еврофондовете няма да решат проблемите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Каквото и за ИЗмислиш, ПРЕточването ще го компенсира качествено - няма ограничения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 11 години
От 44-та насам тази държава изпитва хроничен недостиг на валута в размер на около 1 млрд. евра (usd) годишно . Социализма фалира два пъти по външния дълг поради тази причина - 1. през 60-те и 2 през 90-та . В момента този дефицит се покрива от емигрантски пари , а за да се промени трябва дългосрочна политика за намаляване вноса на енергийни суровини или балансиране на външно търговското ни салдо с Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Цитат:"В момента тия евро-еничари разкешват всеки месец по 100-тина милн. евра към родината . Така че по-умерено с коментарите"..................Щом системата я докара дотам- да разчита, животоспасително, на 100 млн. еничарски кеш, значи е нужна коренна промяна на системата! Не мислиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 11 години
В момента тия евро-еничари разкешват всеки месец по 100-тина милн. евра към родината . Така че по-умерено с коментарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още