IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон предостави убежище на руски банкер

Андрей Бородин призова международната общност да прекрати бизнес отношенията си с Москва, докато страната не реформира правосъдната си система

15:22 | 02.03.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Билборд с реклама на Банк Москвы в центъра на руската столица. <em>Снимка: dimapolo, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><strong>CreativeCommons</strong></a></em></p>

Билборд с реклама на Банк Москвы в центъра на руската столица. Снимка: dimapolo, лиценз: CreativeCommons

Великобритания предостави политическо убежище на укриващия се от руското правосъдие банкер Андрей Бородин, който твърди, че е репресиран от Кремъл, съобщава Financial Times.

Бородин призова международната общност да прекрати бизнес отношенията си с Москва, докато страната не реформира правосъдната си система.

В първото си интервю, след като получи политическо убежище на Острова през февруари, Бородин, който е на 45 г., заяви че се чувства сигурен единствено във Великобритания, след като по негови думи е бил принуден да продаде своя дял в петата по големина руска банка Банк Москвы. Бородин е един от основателите на банката през 90-те години.

Руските власти издадоха международна заповед за арест на Бородин чрез Интерпол по обвинения в измама, които банкерът определя като нагласени и политически мотивирани.

„Това не е следствие, а преследване“, коментира Бородин.

Бившият банкер не е първият преследван от Кремъл представител на руския бизнес, който получава убежище във Великобритания.

От прес службата на руския премиер Димитрий Медведев настояват, че обвиненията срещу Бородин „са изцяло криминални“.

„Практиката за получаване на политическо убежище, особено в Англия, вече се прилага в степен, в която не е важно, какво е направило криминално проявеното лице..“, се посочва в изявление на руското правителство. „Основната цел в подобни случаи е да се декларира, колкото може по-високо, че става въпрос за политическо преследване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 11 години
Чудя се защо не приемате шегата на aikmana. Това си е чиста ирония. А за Лондон - парите не миришат. И двойният аршин. Нравоучението е за слаби държави като нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 14
aikmana
преди 11 години
Да, Лондон не е като София, която си е един истински център на културата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 1
alligator_29
преди 11 години
Абсоютно съм съгласен със LuckyYou. Във Лондон само парите имат значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Лондон е един от градовете, къде са събрани най-много Супер Престъпници на глава от населението. Там можеш да си купиш политическо убежище. Независимо дали от Китай, Нигерия, Чили, Русия или Сомалия стига да имаш пари, винаги си добре дошъл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още