IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон планира да въведе задължителна регистрация за имигрантите

Срещу такса от 55 паунда на пребиваващите в страната над 3 месеца ще се издава специална лична карта, с която ще имат достъп до всички публични услуги

11:23 | 26.02.13 г.
<p>
	С въвеждането на задължителна регистрация на имигрантите властите ще могат лесно да проследяват дали пребиваващите в страната чужденци действително учат и работят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С въвеждането на задължителна регистрация на имигрантите властите ще могат лесно да проследяват дали пребиваващите в страната чужденци действително учат и работят. Снимка: Ройтерс

Британското правителство ще принуди милиони граждани на Европейския съюз, живеещи в страната, да си платят за издаването на специална лична карта, съобщава в. Guardian. Според изданието на първо време регистрацията за получаването на подобна карта ще бъде доброволна, а таксата за услугата се предвижда да бъде 55 паунда.

Специалната карта за пребиваване ще се издава на граждани на други страни от Евросъюза, които идват във Великобритания за повече от 3 месеца. Притежателите й ще имат достъп до всички публични услуги, включително и помощи, а благодарение на задължителната регистрация властите ще могат да следят дали хората, които влизат в страната, действително учат и работят.

Идеята за задължителна регистрация на дългосрочно пребиваващите на Острова беше предложена за първи път от консервативния депутат Филип Холобоун. Той дава пример с Испания, която „тълкува директивата за свободното движение много по-енергично“ и изисква всички граждани на Европейския съюз и членовете на семействата им да се регистрират, ако искат да живеят там за повече от три месеца.

Съгласно европейското законодателство задължителна схема за регистрация не може да се прилага само за гражданите на България и Румъния, които от началото на 2014 г. ще могат да работят свободно в държавите от ЕС. Въпреки това обаче министърът по въпросите на имиграцията Марк Харпър намекна наскоро, че може да бъде въведена на специална лична карта за „българи, румънци и някои други европейци“, които влизат във Великобритания.

Резултатите от последното преброяване показват, че над 2,5 милиона граждани на други държави-членки на ЕС пребивават във Великобритания, в това число 397 хил. ирландски граждани.

Документите за пребиваване, включително удостоверенията за регистрация за граждани от други държави-членки на ЕС, които живеят във Великобритания, в момента не са задължителни. Те обаче се използват за доказване на правото на постоянно пребиваване в Обединеното кралство, ако притежателят им желае да кандидатства за разрешение за пребиваване за всеки член на семейството, който не притежава паспорт на държава от ЕС.

Изданието припомня, че в момента специална комисия търси начин да ограничи достъпа до обществени услуги, включително социални помощи и здравеопазване, за да намали притегателните фактори за българи и румънци. За тази цел ще е необходимо въвеждането и на схема за задължителна регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още