IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Задава ли се нова вълна на миграция?

Освен Великобритания германските градове също са силно разтревожени заради увеличаващия се брой румънски и български мигранти, пише изданието

21:11 | 07.02.13 г. 2
<p>
	Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондон. Снимка: Ройтерс

Богатите страни в Европейския съюз са обезпокоени заради всичките българи и румънци, идващи към тях, пише списание Economist.

Великобритания "не е единствената членка на ЕС с подобни притеснения. Германските градове са силно разтревожени заради увеличаващия се брой румънски и български мигранти", пише изданието. То се позовава на неотдавнашен доклад на германска асоциация на градовете, публикуван в списание Spiegel, според който те са обезпокоени заради  миграцията на бедни работници и нашествието на роми, които живеят в ужасни условия.

Economist споменава също и инициативата на холандската антиимигрантска "Партия на свободата" за уебсайт, на който холандците да могат да се оплачат от имигранти от Централна и Източна Европа.

Списанието отбелязва, че румънските и българските политици правят всичко възможно, за да разсеят поне някои от тези тревоги. Според тях тези мигранти, които нямали намерение да
работят и вместо това искат да се възползват от социалните системи на Великобритания и Германия, вече били там, защото "на тях никога не са им пречели ограниченията на трудовия пазар".

Economist  цитира Иванка Иванова от фондация "Отворено общество", която посочва данни на института, показващи, че повечето мигранти от България отиват в Испания, "където няма
ограничения на трудовия пазар" и в Германия, "макар и там трудовият пазар частично да остава затворен за тях".

Изданието споменава за множеството публикации в западната преса за румънски и български престъпни групи, наводнили градовете с джебчии, проститутки и просяци, но посочва, че няма конкретни данни, които да сочат, че равнището на престъпността сред тези две имигрантски общности са по-високи, отколкото при другите.

Economist  цитира шеговита публикация на румънски вестник, в която се казва, че "половината от жените ни приличат на Кейт, а другата половина на сестра й", както и "Говорим по-добре английски, отколкото където и да сте във Франция". Статията завършва с оригинална идея на българския блогър Боян Юруков, който направил плакат, на който пишело "Бъдете спокойни и се преместете в България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
plamendev
преди 11 години
Хайде сега интегрирайте си ги вие. ;) Да видите как се интегрират тези индианци. Всичките ще ви ги изпратим Да видим колко сте опитни в интеграцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
Хахаха на ви интеграция.И да не им нарушавате човешките права всеки има право на социални докато е жив стига да не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още