IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската преса и политика са залети от антиемигрантски популизъм

В коментар The Economist критикува насаждания от някои политици и медии в страната страх от потенциална емигрантска вълна от Балканите

09:15 | 26.01.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондон. Снимка: Ройтерс

За Daily Mail, популистки британски таблоид, чиито редактори са склонни да подклаждат антиемигрантски настроения, последният доклад на MigrationWatch – лобистка група – явно е бил повод за малък празник, пише The Economist.

В доклада се посочва, че от началото на 2014 г., когато трябва да бъдат премахнати ограниченията за работници от България и Румъния във всички европейски страни, годишно между 30 хил. – 70 хил. българи и румънци ще нахлуват на Острова - през следващите 5 години. Докладът също така предупреждава, че циганите са „непредсказуем фактор“, когато се говори за емиграция от двете страни.

Daily Mail се позовава и на неотдавнашно изказване на Оливър Летуин от британското правителство, който заяви, че дори не може да си представи колко много българи и румънци ще дойдат в страната, след като трудовите ограничения бъдат премахнати напълно.

Преди Полша да стане член на ЕС през 2004 г. британското вътрешно министерство прогнозираше, че всяка година във Великобритания ще пристигат между 5 хил. и 13 хил. поляци. В рамките на две години обаче пристигнаха 264 560 полски емигранти. Този път правителството се въздържа от прогнози.

На 16 януари Стюарт Джаксън, депутат от Консервативната партия, представи законопроект, който призовава за налагане на ограничения на емиграционния поток от България и Румъния.

„Ние не искаме да допускаме същата грешка, която направихме през 2004 г., като внесем огромен брой ниско платени и неквалифицирани работници, причинявайки ръст на безработицата сред британците“, заяви той. Миналия месец вътрешният министър на страната Тереза Мей коментира, че емиграцията оказва негативно влияние върху заплатите и влошава социалната кохезия в страната.

Стюарт и Мей обаче пропускат да споменат позитивните ефекти от последния голям наплив на работници от новоприетите страни в Европейския Съюз (ЕС).

Те се оказаха с пъти по-големи, отколкото се очакваше. Според изследване на Университета в Оксфорд емигрантите от така наречените страни от А8 (страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г.) са допринасяли благоприятно за публичните финанси на страната през всяка от годините след приемането им в ЕС. Въпреки че повечето емигранти имат ниско платена работа, участието им на пазара на труда и делът на заетост сред тях е по-висок от средния за страната, което неутрализира негативния ефект от по-ниските им заплати.

Голям брой изследвания разкриват, че емигрантите забавят процеса на застаряване на британското общество. И въпреки широко разпространените опасения, че новата вълна от емигранти ще увеличи безработицата, National Institute of Economics and Social Research в Лондон изтъква, че досега не е наблюдаван подобен негативен ефект.

Което е  по-важно обаче, Великобритания днес е по-малко привлекателна за потенциалните емигранти, отколкото е била преди 10 години. През 2004 г. единствено Великобритания и две други страни наистина премахнаха почти всички ограничения пред работниците от страните от А8. 

Тъй като се оказа най-голямата от въпросните три икономики, отворили трудовия си пазар, Великобритания се превърна в магнит за емигрантите. Този път обаче всички европейски страни отварят трудовите си пазари за българи и румънци, а състоянието на британската икономика далеч не е розово.

Според външния министър на Румъния Титус Корлатеан въпросът се е превърнал във вътрешно политическа игра, която се подклажда от Партията на Независимостта - крайно дясна партия, чиято основна теза е излизането на Великобритания от Европейския съюз. Може би румънецът има право?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 10 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Напълно вярно. Просто сега те искат да прегънат още малко клона, защото колкото е по-недостъпно едно нещо - толкова е по-желано. Все повече се убеждавам, че западът няма никакъв интерес ние тук да се развиваме и да живеем по-добре. Ще им секне евтината работна ръка. А наличието на евтина работна ръка е удобно плашило и за собствените им работници. И винаги има някой, който да е виновен за икономическите проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
promanbg
преди 11 години
К'во се правят на ощипани???Нали цялата работа с разширението на ЕС на Изток е с тази цел.Да дойдат бедняци да им работят за без пари и да пращат припечелените трохи на семействата си, които пък да си купуват с тези трохи западните продукти и услуги. А западняците само да прибират разликата в парите. Хитро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 11 години
България и Румъния двете общо достигат едва 30 млн. души. Е те всички ли очакват да отидат само при тях? Да се изселят милион-два. Другите все ще останат - чисто технически е невъзможно доброволно да изпразним държавите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не е така според мен.И защо на някой да е забранено да излезе от ***?? Значи нека стоим всички и да ни е гадно заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
deant
преди 11 години
UKIP са прави за много неща. Може би не си погледнал сериозно на тях, но в момента те са 2-ри по доверие сред населението. За да са втори значи доста голяма част от населението приема, че живее с проблеми посочени от тях. Както посочих, проблема им е с емигрантите които експлоатират, и тяхното решение е не да затворят границите, а да стегнат системата си. Обаче много от новодошлите се чувстват дискриминирани - ами много ясно, че британските граждани трябва да с приоритет! Тая криворазбрана евросолидарност видяхме докъде ни докара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Не мисля, че хартата за правата на човека има в предвид свободното предвижване, като да можеш да отидеш да живееш където си поискаш. Аз искам да отида да живея в Исландия обаче, исландците никога няма да ме вземат ако не отговарям на определени изисквания. Същото е за Нова Зеландия. Англичаните искат да вдигнат критериите по които да приемат хора от по-бедните страни, а не да забранят на всичките. Това което те ще направят е не закрити граници, а по стегната социална система, и това е дебатът там. Целия проблем е точно там, че чужденците експлоатират системата им, всеки от нас има поне един познат който работи в Англия със собствена фирма на името си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Като се замислим, Съединените щати са страна населена практически изцяло от емигранти. Въпреки това и те започват да налагат ограничения. На мен ограниченията не ми харесват, защото противоречат на хартата за правата на човека, която предвижда свобода на придвижването. Единственото място, където нямам право да ходя е частната собственост. Излиза, че Британия е нечия частна собственост. А има места, които не могат да бъдат продавани - например пътят пред къщата ви. Ами ако си го купи някой британец и ви забрани да влизате и да излизате, като го обяви за британска територия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
dosadnik
преди 11 години
Ми много ясно, за какво са им някакви мърльовци да им берат ягоди - много по-лесно е мърльовците да си гледат ягоди на собствен мърляв терен, те просто да им ги взимат срещу напечатани хартишки с образа на нейно величество. Пък в замяна на хартишките мърльовците ще могат да си купуват фйешънски дрешки /made in china/ от ЮК онлайн магазини. Щото друго си е да газиш в калните ягоди наторени с кравешки *** с маркови маратонки адидас :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Помисли над това мото: Обединени в различията си"Ако количествените анализи ти се отдават по-лесно от качествените, Погледни връзката между търговията и ръста на държавите от цяла Централна Европа от Холандия до Словения.Това би трябвало да ти обясни положението и с Великобритания, и с Египет. Но едва ли, като се има предвид, че не си видял основното в статията:"Според изследване на Университета в Оксфорд емигрантите от така наречените страни от А8 (страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г.) са допринасяли благоприятно за публичните финанси на страната през всяка от годините след приемането им в ЕС." и "...въпросът се е превърнал във вътрешно политическа игра, която се подклажда от Партията на Независимостта - крайно дясна партия, чиято основна теза е излизането на Великобритания от Европейския съюз."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
Fiscalist
преди 11 години
Да им **а пу***** *****а на британците. :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още