IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания хвърли Европа в смут

Премиерът Камерън предложи референдум, с който да се реши дали страната да остане в Европейския съюз

15:15 | 23.01.13 г. 12
Великобритания хвърли Европа в смут

Франция, Германия и други страни от Европейския съюз реагираха остро на предложението на британския премиер Дейвид Камерън за референдум, с който британците да решат дали искат да останат в съюза, пише Financial Times.

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле заяви, че няма място за избор само на позитивите от членството, а френският му колега Лоран Фабиюс е на мнение, че „когато влезеш в отбор по футбол не може да решиш, че ти се играе ръгби“.

По-рано днес Камерън имаше реч, в която се обяви за референдум относно членството на Великобритания в Европейския съюз, който да се проведе през 2017 година.

Фабиюс предупреби Великобритания, че напускането на ЕС би било „опасно“. Вестервеле пък призова Великобритания да остане пълен и конструктивен член на съюза.

„Ние споделяме обща съдба в това изпълнено с предизвикателства време на глобализация. Като европейци, всички ние плаваме в една лодка“, обясни той.

Опасенията на Германия са, че ако Великобритания си избере само онези правила и нормативни процедури на ЕС, които и харесват, други държави също биха тръгнали по този път и така съюзът вече няма да може да функционира.

Швеция също изрази подобни опасения. „Гъвкавостта звучи добре, но ако се премине към Европа на 28 скорости, в края на краищата ще се окаже, че изобщо няма Европа, а само бъркотия“, заяви външният министър Карл Билд.

В изказването си Камерън предупреди европейските партньори, че ЕС ще пострада ако Великобритания напусне и заплаши, че ако няма достатъчно желание за нов договор, той ще продължи с опитите да осигури по-добра сделка за страна си.

По думите му обаче излизането ще стане с еднопосочен билет, а не с опция за връщане. Затова и референдумът би трябвало да постави въпроси, които ще касаят най-малко едно поколение.

Надеждата на Камерън е, че с референдума при евентуална негова победа на следващите избори и след като ЕС промени договорите си, той ще може да успокои евроскептиците, като в същото време запази интереса за инвестиции в страната. Затова и той ясно даде да се разбере, че ще направи референдума важно условие за създаване на коалиция за бъдещо управление.

Според него „е време британците да имат думата“ и да решат европейския въпрос. В момента в политическите и обществени среди в страната няма консенсус дали Великобритания трябва да бъде част от ЕС и игнорирането на темата няма да доведе до изчезването й, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
tchujdenetza
преди 11 години
Излизане на която и да е страна от СССР 2 (опа, май беше ЕС) е всичко друго освен автогол. Колкото до еврофилските политици - те са като Алиса в страната на чудесата. Демек, не знаят на кой свят се намират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Искам да се извиня. Дъното на Браун и Гордън Браун :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Единният пазар се формира и реформира сам. Той е нещо, което се получи от само-себе си. Т.н. Единен пазар на Европа е едно капсулирано пространство от потребители с вече ограничени потребителски способности. Световния пазар става все по единен и неограничен. В Англия усещат това и усещат, че са ограничени от Брюксел. Фактически Англия търгува в дефицит с ЕС, защото предимно внася от там. Излизането на Англия няма да е пагубно за нея, защото Германия ще продължи да си продава колите там. Англия иска отношения подобни на Швейцария и Норвегия. Пазар без политически съюз. Защо за едни да може, а за друго не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Който вярва на политик е ***, без значение националността. Аз примерно се дразня как всички безропотно вярват как икономически,монетарен и политически съюз е единственото добро решение за континента. Засега това е добро за определен брой държави, някой са само губещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Ахам и ти си мислиш, че 50 (правителство) човека имат достатъчно капацитет да решат бъдещето на цяла нация? Ти ми покажи политик заинтересован от дългосрочна перспектива. Може би Тони Блеър известен с Дъното на Блеър или нашето Царче по чието време влязохме в ЕС? Неговата единствена дългосрочна перспектива беше да си върни имотите и с това се запомни само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Който вярва на Английски политик е най-големия ***. А да вярва за някакви намерения за след 4 години е просто смешно. Иначе ако Англия (Шотландия ще се е отделила вече, а Северна Ирландия ще е на път) напусне Европейския съюз ще е единствения губещ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Англия вън от ЕС ???....Янките няма да го позволят а и на самите англичани не им стиска, иначе би било прекрасно да си направят такъв автогол, заслужават го...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 11 години
С какво Камерън заплаши Европа, та тя така подскача. Гласове за референдум се чуват вече и в Холандия. Да не би да се допиташ до народа е толкова страшно? Да политиците усещат, че тяхното време изтича. Не могат вече заедно с кралете да хвърлят във война обикнивените хора на Европа и да гледат с наслада как кръвта им изтича на бойното поле. А те заедно със синовете си да пият шампанско и да галят мраморни дамски бедра. Феодализма ще трябва да напусне континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
rainmaker
преди 11 години
Точно затова че е сериозен въпрос не може да се остави в ръцете на масата. Средностатистическия гражданин няма капацитета и достатъчно информация и не се вълнува от дългосрочната переспектива. Те просто ще направят емоционален избор базиран на това кой подгрява в този момент медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
rainmaker
преди 11 години
Споко, малко вероятно е да има референдум, съмнява ме че консерваторите ще спечелят следващите избори. Просто си вдига пушилка за радикалните си супартийци и ако може да изкяри малко отстъпки от EC.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още