IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания хвърли Европа в смут

Премиерът Камерън предложи референдум, с който да се реши дали страната да остане в Европейския съюз

15:15 | 23.01.13 г. 12
Великобритания хвърли Европа в смут

Франция, Германия и други страни от Европейския съюз реагираха остро на предложението на британския премиер Дейвид Камерън за референдум, с който британците да решат дали искат да останат в съюза, пише Financial Times.

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле заяви, че няма място за избор само на позитивите от членството, а френският му колега Лоран Фабиюс е на мнение, че „когато влезеш в отбор по футбол не може да решиш, че ти се играе ръгби“.

По-рано днес Камерън имаше реч, в която се обяви за референдум относно членството на Великобритания в Европейския съюз, който да се проведе през 2017 година.

Фабиюс предупреби Великобритания, че напускането на ЕС би било „опасно“. Вестервеле пък призова Великобритания да остане пълен и конструктивен член на съюза.

„Ние споделяме обща съдба в това изпълнено с предизвикателства време на глобализация. Като европейци, всички ние плаваме в една лодка“, обясни той.

Опасенията на Германия са, че ако Великобритания си избере само онези правила и нормативни процедури на ЕС, които и харесват, други държави също биха тръгнали по този път и така съюзът вече няма да може да функционира.

Швеция също изрази подобни опасения. „Гъвкавостта звучи добре, но ако се премине към Европа на 28 скорости, в края на краищата ще се окаже, че изобщо няма Европа, а само бъркотия“, заяви външният министър Карл Билд.

В изказването си Камерън предупреди европейските партньори, че ЕС ще пострада ако Великобритания напусне и заплаши, че ако няма достатъчно желание за нов договор, той ще продължи с опитите да осигури по-добра сделка за страна си.

По думите му обаче излизането ще стане с еднопосочен билет, а не с опция за връщане. Затова и референдумът би трябвало да постави въпроси, които ще касаят най-малко едно поколение.

Надеждата на Камерън е, че с референдума при евентуална негова победа на следващите избори и след като ЕС промени договорите си, той ще може да успокои евроскептиците, като в същото време запази интереса за инвестиции в страната. Затова и той ясно даде да се разбере, че ще направи референдума важно условие за създаване на коалиция за бъдещо управление.

Според него „е време британците да имат думата“ и да решат европейския въпрос. В момента в политическите и обществени среди в страната няма консенсус дали Великобритания трябва да бъде част от ЕС и игнорирането на темата няма да доведе до изчезването й, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
До 2017 г. има толкова много време, че сигурно е излишно за се притесняваме отсега. Вероятно светът ще е доста различен след 4 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
deant
преди 11 години
ВСЯКА държава, независимо голяма или малка. богата или бедна, ТРЯБВА да направи референдум за бъдещето си в Европа. Това не е нещо което 5 политика могат да решат в кабинет. Да или Не на ЕС е много по сериозен референдум от този за АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още