IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК иска нов механизъм за плащането на онколекарствата

Преразходът по това перо е колосален и здравната каса не може да го поеме, посочи управителят д-р Пламен Цеков

10:48 | 23.05.13 г.
 НЗОК иска нов механизъм за плащането на онколекарствата

До края на годината се очертава сериозен преразход по бюджета на здравната каса за онколекарства, който касата не е в състояние да покрие, дори ако приложи всички заложени буфери. Към края на годината само по това перо ще са необходими около 156 милиона лева, с които касата не разполага. Това каза от трибуната на Народното събрание управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков в отговор на питане за поредната критична ситуация с медикаментите за онкоболинте.

„Това е един колосален ръст на разходите в бюджета на НЗОК, с който касата не може да се справи“, посочи той.

Шефът на касата заяви, че са необходими спешни мерки, чрез които механизмът на доставка и заплащане да се промени. В тази връзка той призова министерството и другите отговорни здравни институции към дебат, така че за осигуряването на най-скъпата част от онколечението да има друг начин освен чрез касата. Цеков посочи като възможни варианти създаването на отделен комитет, който да се занимава с процеса по доставката на скъпите медикаменти или съвместно финансиране от НЗОК и МЗ, като призова за търсене на други механизми.

Цеков призна, че според приетия бюджет – с около 50-60 милиона лева се покриват едва половината от потребностите на пациентите за онкомедикаменти.

Той посочи, че проблемите за касата със заплащането на скъпите лекарства, са започнали през второто полугодие на миналата година, защото касата реално плаща от март 2012 година (здравната каса плаща онколекарствата от 2011 година след промяна в закона, бел. ред.) Сумата е около 12 милиона средномесечно, или 126 милиона разход за онкомедикаменти към края на 2012 година.

Цеков посочи, че през 2013 са заложени 90 милиона лева с ясното съзнание, че средствата няма да стигнат.  До дни здравната каса ще направи нов анализ за състоянието по отношение на наличието, доставката и заплащането на онколекарствата.

Върви процес по договаряне на отстъпки за онколекарствата, каза още  управителят на НЗОК Пламен Цеков, цитиран от агенция „Фокус“. „Този процес върви, но ние не можем да задължим фирмите да идват при нас. Имаме подадени заявления, комисията не е приключила работа. Една трета са дали по-ниски цени от миналата година, една трета са дали същите цени, а останалите са дали малко по-високи цени от миналата година и то е най-вече за нови продукти. Ние имаме пределна цена, която е определена в позитивния списък. Това, което правим, е втори опит да накараме фирмите да си намалят цените, но нямаме механизъм да ги задължим да идват при нас и да дават отстъпки. Въпреки това фирмите се отзовават и в по-голямата част са коректни и търсят баланс”.

Касата може и да промени методиката за финансиране на медицинските изделия

В изказването си пред депутатите д-р Цеков даде заявка, че промени в методиката за финансиране на медицинските изделия може и да бъдат направени. Той посочи, че методиката, предложена от НЗОК, е срещнала съпротивата на всички страни – от пациентски организации до частни сдружения на болниците, но уточни, че за първи път от осем години се определя  цена на медицинските изделия, каквато досега не е фиксирана.

По повод на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която също атакува методиката, Цеков коментира, че не е убеден, че регулаторът е твърдо против договарянето. „Важното е, че договарянето е приключено и вече имаме цена за изделията. Друг е въпросът какъв процент от цената ще се плаща от касата“, заяви той.

В момента юристите в НЗОК се запознават със становището на КЗК, уточни още той и допълни, че по някои точки нещата ще бъдат променени. В следващите дни предстои нов дебат дали касата може да поеме сто процента от цената на някои от изделията, кои точно ще са те и кои ще могат да се доплащат от пациента.

Относно състоянието на бюджета на НЗОК, който за тази година е 2,7 милиарда лева, шефът на касата каза, че за първото полугодие очакваното изпълнение е около 52%, тоест в рамките на миналогодишното изпълнение. Евентуално преразход може да има през второто полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още