fallback

Калин Тихолов оттегля номинацията си за министър

По-късно днес номинираният за премиер Пламен Орешарски ще представи своя проектокабинет пред президента

08:17 | 28.05.13 г. 14

Кандидатът за премиер на програмното правителство Пламен Орешарски ще оттегли кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното планиране, съобщи "Нова телевизия". Новината беше потвърдена от говорителя на "Коалиция за България" Татяна Буруджиева. 

Новината за оттеглянето потвърди и лидерът на ДПС Лютви Местан отново в ефира на "Нова телевизия". Той уточни, че на този етап е коректно да се каже, че Тихолов се е оттеглил, а не че е оттеглен.

По думите на Местан заради този казус не може да се говори за лош старт на новото правителство, защото неговото гласуване предстои в сряда.

Проф. д-р Калин Тихолов е ръководител на катедра в архитектурния факултет на УАСГ, гласи кратката биографична справка, разпратена от пресцентъра на БСП до медиите вчера. Мотивите на Пламен Орешарски за необходимостта от ново Министерство за инвестиционното планиране бяха "занемарената работа по кадастъра и проблемите с усвояването на европейските фондове".

Името на Тихолов беше замесено в скандала "Дюнигейт", "гръмнал" в последните дни на 2012 година. Той е изготвил и подробния устройствен план за застрояването на Несебър. Късно снощи във Facebook беше организиран и протест срещу назначението на Калин Тихолов в новото правителство. Протестът трябва да се проведе днес в София, на станалия емблематичен "Орлов мост" от 19 часа. 

Тихолов е потвърдил пред Орешарски, че не е замесен със скандалите, заяви и представителят на БСП Антон Кутев пред bTV. Заради реакцията на обществото обаче Тихолов няма да бъде част от кабинета "Орешарски", допълни още Кутев. 

"Червеният" депутат заяви още, че е бил изненадан от имената в кабинета "Орешарски". "Половината от тях дори не ги познавам", коментира той. От неговите думи стана ясно, че включително и депутатите от БСП ще бъдат "коректив на правителството на Пламен Орешарски".

По-късно днес номинираният за премиер Пламен Орешарски ще представи своя проектокабинет пред президента Росен Плевнелиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
fallback