IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати: Има сигнали, че предстои несъстоятелност за Мини "Марица Изток"

Заплати ще бъдат изплатени и няма да има съкращения в предприятието, успокои новоизбраният министър на икономиката и енергетиката

13:33 | 31.05.13 г.
Синдикати: Има сигнали, че предстои несъстоятелност за Мини "Марица Изток"

Мини „Марица Изток“ са изправени пред тежко финансово състояние и се правят опити за запориране на сметки, закриване на работни места и бавене на заплати за работещите, алармираха представителите на двата синдиката в предприятието по време на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Новоизбраният министър Драгомир Стойнев обаче гарантира, че заплати ще бъдат изплатени и няма да има съкращения в мините.

По думите на председателя на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ Валентин Топалов се готви закриване на една от смените в мините от 1 юли. Той алармира и за сигнали, че се готви финансовата несъстоятелност на предприятието.

Топалов призова и за спешно решение за цената на въглищата. „Ако се спре производството, трудно ще бъде възстановено“, допълни още той.

В момента в МИЕ продължава срещата на обществения съвет по енергетика, на който ще бъде представена нова методика в ценоообразуването на електричеството. Министър Стойнев призова да не бъдат обсъждани промени в Закона за енергетиката, какъвто е дневния ред, тъй като текстовете още не са обсъдени в Министерския съвет. Новоизбраният министър коментира, че една от основните работи в сектора е да не се допуска ръст на цената на тока.

„Ще се взимат и политически решения, но първо ще се обсъждат на обществените съвети“, заяви още Стойнев. Той гарантира, че общественият съвет ще остане и препоръча създаването на подобни организации и в другите министерства.

Нямаме право на грешка – други правителства са имали възможност да не взимат конкретни решения и мерки, но ние – не, защото енергетиката е колапс, заяви Стойнев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още