fallback

Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата на ГЕРБ за касиране на вота

Съдът отказа обаче делото да се гледа в открито заседание

17:14 | 31.05.13 г. 21

Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на депутатите от ГЕРБ за оспорване на законността на изборите от 12 май, съобщиха от съда.

Вносителите на жалбата посочват, че в деня за размисъл и в деня на изборите е извършена недопустима агитация, като „трайно обвързани с определена политицеска сила“ социологически агенции са изнасяли данни, довели до промяна на обществено-политическите нагласи за гласуване.

Според тях гласуването в чужбина е извършено в противоречие с правилата от Изборния кодекс, както и че при водене на регистъра на жалбите в Цeнтралната избирателна комисия (ЦИК) не са спазени нормативните изисквания.

Вносителите смятат също, че е извършено и купуване на гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции. По делото са приложени и три тома доказателства.

Конституционният съд е изискал от ЦИК да предостави резултатите от проверката на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на избирателните списъци от проведеното гласуване в Република Турция.

Съдът обаче е оставил без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство за изборните бюлетини, които бяха открити в печатница в Костинброд.

Съдът също така е отказал делото да се разглежда в открито заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
fallback