IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внесе в Конституцонния съд искане за касиране на изборите

Депутати от партията подадоха жалби и от името на РЗС и НФСБ

18:27 | 22.05.13 г. 2
<p>
	Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов още преди няколко дни съобщи, че партията ще поиска касиране на вота. <em>Снимка: БТА</em></p>

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов още преди няколко дни съобщи, че партията ще поиска касиране на вота. Снимка: БТА

Депутати от ГЕБР внесоха три искания за касиране на изборите на 12 май в Конституционния съд.

При внасянето стана ясно, че вместо една - само жалбата на ГЕРБ за касиране на вота заради нарушения в деня за размисъл, депутатите са внесли искане за касиране и от името на РЗС и Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

Депутатът Красимир Ципов обясни, че в папките, внесени в Конституционния съд, има описани много нарушения. Те се отнасят не само за деня на размисъл, когато гръмна скандалът с намерените в склад в Костинброд 350 000 бюлетини, но и за самия изборен ден.

Става дума за нарушения както в страната, така и в секциите в чужбина. РЗС оспорва резултатите от секциите в Турция, а НФСБ иска касиране заради драстични нарушения в районните комисии.

”Приложили сме и доказателства за тези съществени нарушения”, обясни Ципов.

албата на ГЕРБ е подписана от 96 представители на партията в Народното събрание от общо 97. Единственият, който не я е подписал, е Александър Ненков, за да няма съмнения за конфликт на интереси, защото е син на конституционния съдия Румен Ненков.

”Конституционният съд трябва да се произнесе винаги, когато е сезиран, това не пречи държавата да се развива”, каза Ципов в отговор на въпроса дали не е по-добре да се върви към работещо правителство, а не към нови избори предвид ситуацията в страната.

Той заяви, че ГЕРБ не оказва натиск върху съда. “Други са представителите на политически субекти, които са оказвали, оказват и ще продължат да оказват натиск върху Конституционния съд”, допълни Ципов.

Още новини за изборите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 10 години
ха де, ама де късмет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
wenci
преди 10 години
Как ли ще се извъртят нещата ако мине анулирането на турските секции - НФСБ влиза и заедно с Атака стават 3-та сила в парламента ДПС -4та......И ново правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още