IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учредено е съвместното дружество за управление на Дунав мост 2

Компанията „Дунав мост Видин-Калафат” АД ще събира таксите за преминаване от пътните превозни средства

15:39 | 06.06.13 г. 1
Учредено е съвместното дружество за управление на Дунав мост 2

Дружеството „Дунав мост Видин – Калафат” АД , което ще управлява Дунав мост 2, беше учредено днес (6 юни). Това съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), където се проведе заседание на акционерите на компанията-оператор.

Съвместната компания ще има отговорност за управлението, експлоатацията и поддръжката на комбинирания граничен мост над река Дунав при Видин, както и за събирането на таксите за преминаване от пътните превозни средства.

Капиталът на дружеството е в размер на 300 хил. лв. , разпределен по равно между акционерите. Седалището и адресът на управление ще се намират във Видин, допълват от МТИТС.

В началото на годината имаше спорове във връзка с това коя страна ще взима повече приходи от експлоатация на съоръжението. При подписването на споразумението с румънската страна през 2000 г., касаещо Дунав мост 2, е взето решение Букурещ да получава таксите от пътния трафик, преминаващ по моста, а България – от железопътния.

Бившият регионален министър от кабинета "Борисов" Лиляна Павлова бе коментирала, че решението от 2000 г. е взето "в ущърб на българската държава". България финансира 80% от проекта, а трафикът на превозни средства е в пъти по-голям от този на влаковете, посочи тогава тя.

След известни преговори от страна на бившия транспортен министър Ивайло Московски с румънската страна стана ясно, че приходите от Дунав мост 2 ще бъдат разпределяни пропорционално на направените инвестиции и по-голяма част от тях ще останат за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
е как да е иначе-2000г. никой не е вярвал, че ще дойде ден в който някой ще съсипе товарни превози...но-воала, след пожарникаря се оказа, че няма невъзможни неща:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още