IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ със собствен социален пакет до края на годината

Кои мерки ще помогнат за задържане на безработицата през предстоящите зимни месеци според синдиката

11:30 | 09.06.13 г. 2
КНСБ със собствен социален пакет до края на годината

След като преди дни, още на първото си заседание, кабинетът „Орешарски“ експресно прие минимален социален пакет, който да гарантира по-високи доходи за най-нуждаещите се, от КНСБ излязоха със собствен пакет предложения. Идеята е безработицата да бъде, ако не намалено, то поне задържана на настоящото ниво през предстоящите тежки зимни месеци.

На първо място синдикатът настоява да се увеличат средствата по Националния план за действие по заетостта с 31 млн. лв. до края на годината. Според разчетите на синдикалистите са необходими допълнителни средства за наемане на безработни до края на година чрез субсидирана заетост, като изчислява, че това ще струва около 27 млн. лева. Препоръчва се средствата да бъдат разпределени към няколко програми - „От социални помощи към осигуряване на заетост”, програма „Асистенти на хора с увреждания”, „Старт в кариерата” и „Нова възможност”.

КНСБ спешно предлага и приемането на всички нормативни документи, свързани с промяна на Закона за професионално образование и обучение и Закона за висшето образование, включително въвеждане на елементи на дуалната образователна система.

Конфедерацията смята за наложително възможно най-скоро да се регламентира стажуването в различните му форми - стажове по време на обучение, като част от задължителната професионална подготовка, част от програмите и мерките от активната политика на пазара на труда, на свободния пазар на труда и международни стажове.

Предлага се и ново увеличение на минималната работна заплата до 340 лева още от юли.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Е, щом като този пакет е "собствен", то явно средствата по него ще са собствени - я на синдикатаите, я на техните лидери. Щом ще раздават "собствени" пари, да правят каквото знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zhelevroman
преди 11 години
Повишаване на минималната работна заплата = още безработни от ниско квалифицираното население.Ням да се оправи България с тези икономически и финансово неграмотни синдикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още