IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР ще търси механизми за увеличаване износа на ток

За целта трябва да се преразгледа таксата за пренос, смята експерт от енергийния регулатор

17:06 | 11.06.13 г.
ДКЕВР ще търси механизми за увеличаване износа на ток

Една от основните цели, които си поставя новото ръководство на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, е да стимулира износа на електроенергия. Това каза новият председател на ДКЕВР Анжела Тонева след заседание на комисията.

Тя пресметна, че през 2011 година българските производители са изнесли 11 милиарда киловатчаса електроенергия, а за първите пет месеца на тази година износът е само 1,5 млрд. киловатчаса.

Енергийният регулатор ще търси възможност да се изнася ток до 5 милиарда киловатчаса. За целта обаче трябва да се премахнат някои пречки: „Има една такса „пренос”, която трябва да се преразгледа”, допълва още Еленко Божков.

Тонева каза, че не обещава да изпълни волята на правителството да не се повишава цената на тока. „Не бих могла да се ангажирам с това цената да бъде такава, каквато иска да бъде правителството. С господин Орешарски се видяхме, не си обещахме нищо. Амбицията им е не само новите цени да влязат в сила скоро, но и нови пазарни правила”, обясни Тонева.

До края на седмицата ще е готова новата методика за цената на тока, стана ясно още от думите на Анжела Тонева.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още