IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Стоянов: Студеният резерв и когенерациите са резервите за цената на тока

Не е особено удачна идеята за допълнително ограничаване на разходите на енергийните дружества, посочва експертът

09:46 | 01.06.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Валентин Стоянов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Валентин Стоянов. Снимка: Личен архив

Преди 15 години цената на киловатчас в България беше около два цента. Сега е около 12 цента. В това поскъпване са отразени много фактори – инфлационни процеси, затваряне на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“, увеличаване на мрежовите компоненти, инвестиционни и ремонтни програми (къде успешни и ефективни, къде – не), а в последно време и прословутите три добавки „зелена енергия“, „кафява енергия“ и „невъзстановяеми разходи“, които скоро след въвеждането им вече съставляват около 11% от сметките на битовите потребители.

Сменяха се правителства, регулатори, методи на ценообразуване, транспонираха се директиви, променяха се законови и подзаконови нормативни актове, а цената на тока постоянно и неотклонно растеше, заявява в свой анализ Валентин Стоянов от Движение България на гражданите. В системата ни обаче има достатъчно резерви, за да бъде предотвратено това развитие. Ето и някои възможни решения за задържане цените на електроенергията поне в краткосрочен план. 

На първо място е възможно значително намаляване на студения резерв. И в момента всички ние като потребители заплащаме за поддържане на централи, които реално почти не работят в рамките на годината. Това е т.нар. студен резерв и неговият размер от 1040 мегавата годишно е твърде висок. Намаляването му би довело до десетки милиони спестени левове за системата и съответно за българския потребител. Парадоксът е, че 90% от разходите на ЕСО не са за развитие на мрежата високо напрежение, а за плащания на студен резерв, което е абсолютно погрешно. И то във време, когато имаме дефицит на мрежа и излишък на резерв, казано най-разбираемо.

На следващо място призоваваме да бъдат провеждани открити и прозрачни търгове за остатъчния студен резерв. Към момента по командно-административен път и абсолютно непрозрачно се определят както централите, предоставящи студен резерв, така и цените, които им се заплащат. Тази мярка би спестила допълнителни десетки милиони левове на енергийната система и всички нас.

Трябва да бъде редуцирана и т.нар. добавка „кафява енергия“ (т.нар. когенерации) в сметките, която годишно струва на потребителите около 600 млн. Касае се за скъпия ток, произвеждан от топлофикации и заводски централи. Не може електроенергията, произвеждана например от Топлофикация „София“ да струва над 300 лв. за мегаватчас, при положение, че електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-Изток 2“ е на цена от няколко десетки лева.

Нещо повече, не всички когенерации трябва да бъдат субсидирани от потребителите, а само тези с определена ефективност – напр. от 85%. Друг проблем е, че някои предприятия, към които има „заводски централи“, вече на практика не съществуват. В определени случаи пък заводските централи продават скъпия ток на НЕК, а купуват от държавното дружество енергиен микс на по-ниска цена за собствени нужди. Орязването на субсидиите за добавка „кафява енергия“ също би спестило много милиони на потребителите и може да бъде използвано за задържане на ценовата лавина.

Крайно време е също да бъдат спряни течовете в енергетиката. В последните дни за пореден път излизат обезпокоителни данни за огромни злоупотреби при обществените поръчки. Кражби, партийни секретари, „калинки“ и черни каси – всичко, което свързваме с управлението на ГЕРБ и на предходни правителства в родната енергетика, трябва да бъде разследвано и наказано. Именно затягането на контрола и отчетността в енергийните компании (държавни, но и частни) е най-големият резерв в енергийната ни система.

Последна актуализация: 03:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Мислещ
преди 10 години
Чак сега виждам отговора. Абсолютно неадекватна логика. Електроенергията е търгуем продукт, а зависимостта, за която говорите работи само при нетъргуемите услуги. За това очеизбодно в България услугите струват в пъти по-малко от тези в западните страни, докато търгуемите продукти са с твърде близки цени. Специално цените на горивата очевидно не се балансират по това колко може да си купи населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Само да попитам. Защо хора с такова положително мислене не се издигат за министри, а гледаме и слушаме новия министър, че щял да съживява миньорите. Имало пари, обаче нямало приоритети. Ако миньорите и профсъюзите и МРЗ-тата са му приоритетите, по-добре изобщо да няма никакви приоритети. С миньорите и с профсъюзите трябва да се процедира в стил Маргарет Татчър. Ако ще си говорим за приоритети, имаме приоритет единствен - вдигане стандарта и качеството на живот на нацията като цяло. Чистият въздух и чистата вода са основен компонент от качеството на живот. Хората вече слагат борово масло в климатиците за да чистят въздуха от NO2 и CO2 ние ще възраждаме въглищарската индустрия ... докато не заприличаме на Сингапур или на пустинята Мохабе, може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
user##
преди 10 години
Подкрепям анализа на студения резерв и когенерациите. Браво! Колкото до либерализацията - добра идея, но какво ли изпълнение ни чака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Nikola
преди 10 години
Вальо, много се радвам че Пръмова не успя да влезне в парламента. *** такъв. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
увеличаване на мрежовите компоненти, инвестиционни и ремонтни програми?Другарю Стоянов..Не ви знам какъв сте по образование, най- вероятно икономист? Но искам само едно да Ви заявя:Инвестиционните разходи на ЕРП-тата са десетократно завишени! Вижте само часовите ставки на главния изпълнител на когенерацията на ЕВН в пловдив. Вижте на подизпълнителите!А сега да Ви кажа че по същото време ,че и сега часовите ставки на търговете са 2,40 лева на час. А доколкото знам тан на час подизпълнителите са калкулирали 18 лева. Не ми се мисли за главния изпълнител Сименс беше май?Защо никой не ревизира това? Само от инвестиционни разходи има резерв във цената на тока от 10 стотинки минимум на киловат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
aldy
преди 10 години
Защо нашите "умници" при големи излишни мощности не са в състояние да изнасят навън електроенергия? ЗАЩО? ЗАЩО? ЗАЩО? Ако няма пазари, за чий ни е нова АЕЦ, която е сигурно, че няма да произвежда безплатен ток. Сигурно е, че няма да е и еФФФтин, щото просто няма как да стане. Сравнението с АЕЦ "Козлодуй" е крайно неуместно. Но сега нашите НЕКАДЪРНИЦИ не изнасят и тока от АЕЦ "Козлодуй". Мисля, че е крайно време за това трагично състояние на енергетиката ни да влязат в затвора за дълги години няколко министри и баш спецове. В Китай такива просто ги разстрелват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Защото са се балансирали между търсене и предлагане спрямо способността на населението да си купи ток. Тей като стандарта и доходите им са по-високи и тока е по-скъп. Тук ако се либерализира пазара, след първите 4-5 фалита на алчни предприемачи, които отказват да се съобразят с пазара, ще видиш как цената ще се балансира около цената, която потребителя МОЖЕ да плати. Защото не хората, ще останат без ток, а предприемачите без работа. Можеш да си сигурен. По медиите всякакви експерти ти обесняват. че е вредно да либерализираме пазара, много ясно, определен кръг от хора е МНОГО доволен от чучура който е лапнал. От там извира постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Мислещ
преди 10 години
Защо след като са либерализирани цените в другите държави там цените са по-високи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Айде от 2 до 6 да е обективно поскъпването-инфлации и т.н. Ама до 12 си е крадене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още