IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росица Янакиева: Ще предложим нов закон за местната власт

Децентрализацията на общините трябва да бъде довършена, смята кметът на Перник

10:22 | 12.06.13 г. 1
Росица Янакиева: Ще предложим нов закон за местната власт

„Децентрализацията на общините трябва да бъде довършена. В Европейския съюз средно около 60% от средствата за предоставяне на обществени услуги се предоставят на местните власти. В България едва 20% от бюджета за услуги отива за общините, въпреки че делът на услугите, които се извършват е много по-голям, отколкото в ЕС“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air кметът на Перник Росица Янакиева.

Тя посочи, че се очаква скоро да бъде проведена официална среща между Националното сдружение на общините и управляващите. „Готови сме с предложения за нормативни промени и нов закон за местната власт", каза Янакиева.

В момента, с приемането на почти всеки законопроект, се вменяват задължения на общините, без да има необходимото обезпечение. Например, с последните корекции в Закона за устройство на територията местните власти реално отговарят за целия строителен контрол. Всички разходи са за наша сметка, но не получаваме допълнително средства“, обясни Янакиева.

По думите й е нужен и изцяло нов Закон за обществените поръчки. Действащият в момента норматив е тромав и с него се работи изключително трудно. За одобрението на даден проект отнема година и половина, уточни градоначалникът на Перник.

Относно обезщетенията на пострадалите при земетресението в града от миналата година, Росица Янакиева обясни, че са необходими още 12 млн. лв. за ремонт на домове и около 5 млн. лв. за общинските имоти. „Повече от половината от молбите не бяха уважени, а сега положението се усложни заради лошото време и проливните дъждове. Имахме среща с премиера Орешарски. Очаквам резултати до месец“, каза още кметът на Перник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
vkolev
преди 10 години
Дано някъде в закона да бъде записано, че кмета поне трябва да ходи на работа, друг е въпроса какво върши. Понеже кмета на Карлово трета година не ходи на работа, само получава заплата и няма никакъв механизъм кмет да бъде накаран да ходи на работа, според сегашното законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още