IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините и финансовото министерство влязоха в спор заради натрупаните дългове

Няма ясни срокове кога министерствата-длъжници и местните власти ще се разплатят с бизнеса

22:53 | 03.04.13 г. 1
Общините и финансовото министерство влязоха в спор заради натрупаните дългове

Общините се оплакват от липсата на диалог с Министерството на финансите. Националното сдружение на общините и финансовия министър в служебното правителство Калин Христов са си разменили писма, в които си отправят редица критики и обвинения във връзка с натрупаните от местните власти просрочени задължения, съобщи за БНР Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на сдружението.

Христов е разкритикувал общините за натрупаните задължения и е напомнил на местните власти, че трябва да работят в рамките на бюджета без да поемат плащания, които не могат да погасят. Той е напомнил и за новия срок за разплащанията – 30 дни, който беше въведен в Търговския закон заради промяна в европейското законодателтво.

В отговор от организацията подчертават, че дълговете не са натрупани “от вчера”, а са в следствие на хроничното недофинансиране и свитите собствени приходи.

Дълговете на общините към бизнеса към края на миналата година възлизат на над 170 млн. лева, припомни Емил Савов. Същевременно приходите им значително са намалели и заедно с орязаните трансфери от бюджета местните власти през последните 5 години са изгубили около една четвърт от постъпленията, изчисляват от сдружението.

Трансферите, които местните власти получават, са почти изцяло целеви и с тях няма как да се покриват дългове, поясни още зам.-директорът на сдружението.

“Това е 1 млрд. лв. по-малко, с който разполагат общините в момента”, посочи Савов, като допълни, че недостигът на средства вече е системен.

Той обаче подчерта, че въпреки тежкото състояние на икономиката и на финансите, местните власти са намалили дълговете си с над 30 млн. лева през миналата година. По думите му кметовете не чакат “някой да им плати дълговете”, а работят и се опитват да намерят решение на проблема.

Савов допълни, че от сдружението са наясно, че трябва да се съобразяват с параметрите на вече приетия бюджет, тъй като служебното правителство няма правомощията да го променя.

Припомняме, че миналата седмица президентът Росен Плевнелиев съобщи, че служебното правителство ще започне в най-скоро време да се разплаща с бизнеса, като приоритетно ще се покриват дълговете към малкия и среден бизнес. Общините нямат средствата, с които да се издължат на фирмите, а министерствата, които са натрупали дългове, ще трябва да правят анализ и да започнат да се разплащат с малките и средни фирми. Засега обаче няма конкретни срокове кога бизнесът ще си събере парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
Да, част от великия план на ГЕРБ да загробят България. Крадене и безкрайно много дългове. Никога повече ГЕРБ! Най-адекватни позиции за излизане от кризата имат БСП и техните листи са най-освежените! Герберите разграбиха България, ако искате и да я фалирате - гласувайте отново за ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още