IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е процедурата за напускане на председателя на ДАНС?

Пеевски няма да може да се върне на депутатската банка, ако законовата процедура бъде спазена, категорична е Цецка Цачева

14:42 | 16.06.13 г. 5
Каква е процедурата за напускане на председателя на ДАНС?

Към този момент Делян Пеевски е председател на ДАНС и според закона предсрочно прекратяване на дейността му може да стане само с личното му волеизявление за подадена оставка, категорична беше депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева, гост в студиото на „Денят започва в неделя” по БНТ.

Председателят на 41-то Народно събрание обясни каква е процедурата – след подаването на оставката, премиерът Пламен Орешарски трябва да поиска гласуване в парламента за освобождаването на Пеевски, на основание на подадената оставка от Пеевски.

„Няма място за парламентарните групи на ДПС и Коалиция за България да искат отмяна”, заяви тя по повод изявленията от централите на двете партии, че ще оттеглят кандидатурата на Пеевски.

Цачева заяви, че писмото на Делян Пеевски, изпратено до медиите, с което той заявява, че е готов кандидатурата му да бъде изтеглена, няма правна сила.

Според нея мотивите, че Пеевски не е встъпил в длъжност са неоснователни и оттеглянето на кандидатурата му ще бъде погазване на законовия ред. Пеевски е бил назначен с решението на Народното събрание в петък и е положил клетва, припомни още тя.

Цачева смята и че няма законово основание избраният за председател на ДАНС да се върне отново на депутатската банка. По закон завръщане в Народното събрание може да се случи само на депутати, избрани за министри.  Това е предвидено в Конституцията.

„При всички останали избори, които прави Народното събрание, избран на такъв пост губи качеството си на народен представител, защото има несъвместимост между изпълнението на функциите на народен представител и на в случая председател на ДАНС”, заяви Цачева.

След предсрочното прекратяване на правомощията Пеевски ще трябва да се върне на своя пост в следствието. „Това е добре, защото той ще може да се върне в службите за сигурност, към които проявява афинитет”, смята депутатът от ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
От подобни заглавия човек остава с впечатление че едва ли не председателя на ДАНС е несменяем (особено с последните законови поправки) и след смъртта му, поста му ще се поема по наследство от децата му освен ако Ахмед Доган не реши друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Щото сте горди, *** но и упорити.Сбирщина провалени политически *** и престъпници сте в БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 17
jelenski
преди 10 години
С Пеевски кабинета беше решил да развали каналите за контрабанда на ГЕРБ и да накаже Цветанов. Затова така бързо и отчаяно се действаше от страна на ГЕРБ. Излезе, че пак са ни използвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Въпрост е не кой е шеф на ДАНС - Държавна агенция Национална сигурност, а защо изобщо съществува ДАНС? ДАНС е БГ варианта на скандално прочулата се напоследък Щатска NSA National Security Agency, нашите папагали са я изкопирали 1:1 и са сложили само едно "държавна" пред името й. ДАНС се занимава със същото с което и NSA - подслушване и следене на всеки неудобен за властта, без той/тя да е обвинен в нещо и без съдебна заповед да бъде разработван(а) - т.е. всеки е виновен до доказване на противното. Такава агенция няма място в една демократична държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още