IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП приема решението на Пеевски да се оттегли от поста си

Назначението на Пеевски е предизвикало очаквана яростна политическа и обществена съпротива, уверени са от левицата

22:14 | 15.06.13 г. 10
<p>
	<em>Втори ден продължават протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Снимка: Investor.bg</em></p>

Втори ден продължават протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Снимка: Investor.bg

Парламентарната група на Коалиция за България приема решението на Делян Пеевски да се оттегли от поста си на председател на ДАНС и ще подкрепят нова номинация от страна на Пламен Орешарски, гласи официалната позиция на групата, публикувана на сайта на БСП.

"Ние подкрепихме кандидатурата на г-н Пеевски за председател на ДАНС с ясното съзнание, че днес на България е нужна силна и решителна личност, която да обяви и действително да проведе война с организираната престъпност и корупцията, да спре милиардите изтичащи в контрабандни схеми и да пречупи връзката между мафията и различни политически и икономически кръгове в страната", се казва още в позицията на столетницата.

От партията коментират, че е крайно време да бъде сложен край на "безогледни кражби и източване, защото хората това искат". Според БСП Пеевски е имал желание да довърши докрай в битката срещу това и да покаже крайни резултати.

Неговото назначение обаче е предизвикало очаквана от нас яростна политическа съпротива. "Предимно от онези, които се страхуват, че ще трябва да отговарят пред закона за престъпленията, които са извършвали докато са били облечени във власт", заявяват от левицата.

Те признават и че назначението е предизвикало и силна обществена реакция в социалните мрежи и граждански протести. "Ние чуваме гласа на хората и с него трябва да се съобразим. Затова в Народното събрание ще уважим тяхното мнение и ще подкрепим премиера Орешарски да предложи нова кандидатура за председател на ДАНС".

"Наясно сме, че има добре планиран и финансово обезпечен план за дестабилизация на страната и генериране на хаос, за да може Бойко Борисов, Цветан Цвентанов да прикрият своите злоупотреби във властта", заявяват в официалната си позиция от БСП.

Затова още от първите дни на своето управление кабинетът „Орешарски" бе атакуван от ГЕРБ, без да му бъде даден онзи кредит на доверие от 100 дни, който е получавало всяко правителство на България от началото на промените до днес. Опитите за дестабилизация ще продължават и занапред1 уверени са от партията.

Два поредни дни протести блокираха центъра на столицата срещу назначението на Делян Пеевски начело на Държавната комисия за национална сигурност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
aprilzi
преди 10 години
преврата с пеевски одобрен от станишев има само една смислена идея. а това е че турция иска да се застрахова, че от България да не се явят някакви подривни действия от България барабар с нашите американски партньори демек цру или мосад да нанесат некви изненаде за ердоган. щото сега войната е израел срещу турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
kroum
преди 10 години
На въпрос каде се изгуби Волен Сидерив Атака отговарят че в момента той е в къщи раздвоен от многото пари който получил от ДПС и репетирал в ролята на Адолф Хитлер и Сюлейман Великолепни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"За съжаление с това писмо той не подава оставка. От него се остава с впечатление, че се търсят маневри, за да се оттегли от ДАНС, но да се върне в НС като народен представител. Затова очевидно той изразява готовност" да приеме решение на Народното събрание за отмяна" на избора, заявява Цеков и дебело подчертава, че това е юридически невъзможно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 4
data
преди 10 години
И накрая бих обобщил направените дотук изводи в един по-общ такъв: това правителство е морално уродливо, вредно за България и опасно за нашето общо бъдеще. Колкото по-бързо си отиде, толкова по-добре. Нямаме друга опция да го изпратим в историята освен гражданските протести. Те трябва да продължат и то на всяка цена. Едвин Сугарев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
data
преди 10 години
Същият въпреки че изборът според Станишев беше: или гласуваме за Пеевски, или пада правителството вече написа писмо с готовност да се оттегли. Но нямаме право да го изпратим в историята без тези изводи и без оценка за последствията от тази манупилация, която спокойно мвожем да определим като най-наглата в новата ни история.Първият извод: управлява ни сламен човек без собствена политическа воля. Идеята, че Пеевски е реалният избор на Орешарски за шеф на ДАНС, е толкова смешна, че не си струва да бъде дискутирана.Вторият извод: това превителство не е експертно, както с половин уста все още се опитват да твърдят неговите пропагандатори. То не е дори и политическо тъй като в случая не става дума и за политически избор. То е сто процента правителство на олигархията в същия смисъл на думата, в който наричаха кабинета на Любен Беров правителството на Мултигруп. Само дето трябва да заменим Мултигруп с КТБ и ***.Третият извод: всички обещания за прозрачност, почтеност и участие на гражданите във вземането на решения се оказаха прах в очите на наивниците. Пеевски беше наложен без обсъждания, без концепция за ДАНС, без знанието на депутатите, че предстои такава точка в дневния ред и дори без дискусии, след петнадесет минутно представяне от премиера и партийния му настойник.Четвърти извод: изборът на Пеевски бе част от по-широк сценарий, включващ отнемането на ресурси от МВР чрез прехвърлянето на НСБОП към ДАНС, орязването на президентските правомощия, свързани с назначаването на директор на агенцията и приспособяването на изискванията за тази позиция към конкретната фигура на този кандидат. Всичко това бе извършено с презумпцията, неприкрито изказана от Сергей Станишев пред неговите депутати: че предстоят протести и само Пеевски може да се справи с тях, като управлява агенцията със силна ръка, че те се намират във война и прегрупирането на силовите структури е направено, за да бъде победен Бойко Борисов.От което следва петият извод: че ДАНС под управлението на Пеевски е мислена като политическа полиция, призвана да изпълнява откровено реваншистките намерения на управляващите и че самият този акт може да бъде разглеждан като първа стъпка към диктатура особено като се имат предвид признанията на Станишев, според които маститият медиен магнат бил поел ангажимент да нанесе удар на ГЕРБ още в началото на следващата седмица.Шестият извод: БСП фалира като партия и Сергей Станишев като политик. Подмяната, която се опитаха да осъществят бе на практика абдикиране от политическите отговорности и предаване на цялата власт в ръцете на олигархията и мафията. Оттук нататък те са вече бездиханни, мъртви може още да размахват ръце и ломотят своите мизерни измами всуе: няма ги, изличени са от картата на почтеността дори и за собствените си избиратели, преминали са в галериите на политическото бесовство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
2012
преди 10 години
Големия проблем на България не е любимото синче на ненахранилата се ***-майка, а проблема на България е правителството на Олигарски. За кукловодите на безпринципната коалиция от турци, серГЕЙ-ЧЕТА и Долен Сидеров няма никакво значение дали шефа на ДАНС ще се казва делян пеевски или някой друг послушко. Кукловодите на правителството Олигарски ще си сложат друга не по-малко послушна от пеевски "фигура". От 70 години България се управлява от комунисти или от бивши комунисти сменили кожата (цвета си), но не и нрава с който са закърмени. Мисля, че това е най-лошото правителство управлявало някога страната ни. Време е да сложим край на мъките на тази кукла на конци сложена начело на правителството и наречена не Орешарски, а припозната от хората като Олигарски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
"В наказателния ни кодекс няма член, по който да се потърси вина за откритите в печатницата в Костинброд бюлетини. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. Резултатите от техническата експертиза ще докажат само колко от иззетите по време на акцията на ДАНС и прокуратурата бюлетини са били годни за манипулация на вота на 12 май."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Заключение от Днес 12:33 "Няма член от НК, по който да се търси отговорност за бюлетините в Костинброд" - Сега ако това е вече ФАКТ, то кой пристъпи закона нарушавайки предизборното мълчание!? Как се нарича човек който ПРЕСТЪПВА закона !? И КОЙ е той?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
vesko5000
преди 10 години
Тези политици не разбраха ли вече ,че няма кой да ги търпи като не стават да си отиват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Стадо овце ли са БСП или Да!Не, че не е валидно за всяка партия!А Пеевски не се оттегля от поста, а хората го изритват!И пак питам, какъв икономически гений е Пеевски, та направи такъв бизнес!Тия хора не знаят ли, че най-сигурното нещо в живота е смъртта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още