IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолози: Връщането на Пеевски като депутат ще умножи протестите

Никой не казва дали Делян Пеевски официално е поискал освобождаването си от поста шеф на ДАНС

11:53 | 18.06.13 г. 12
<p>
	Четири поредни дни хиляди се стичат на протести в центъра на столицата. Снимка: Investor.bg</p>

Четири поредни дни хиляди се стичат на протести в центъра на столицата. Снимка: Investor.bg

Делян Пеевски трябва да предаде писмено искане до премиера, с което да поиска да бъде освободен от поста председател на ДАНС, а той да го внесе в Народното събрание за гласуване. Това е предсрочно прекратяване на правомощията.

Търсят се други начини, но никъде не се споменава, че Пеевски е депозирал такова искане, така че проблемите може да продължат. Това обясни по bTV тази сутрин Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация".

Ако Пеевски остане в парламента, на улицата ще излязат двойно повече протестиращи, предупреди пък Антоанета Цонева от „Институт за развитие на публичната среда“.

И според двамата представители на неправителствените организации политиците за пореден път са подценили хората.

„Управляващите отказват да приемат плесницата, която гражданите им удариха”, допълни Цонева.

Бившият депутат от Синята коалиция Михаил Михайлов пък категорично заяви, че не е склонен на никакъв кредит на доверие към кабинета и според него трябва да си подаде оставката веднага.

„Това е крах на държавността, капитулация на институциите. Показа се подходът: Ние се връщаме, за да ви покажем, че не ни пука от вас”, заяви той. „За да може една държава да е демократична, властта трябва да идва от хората и да има обществено участие при взимането на решенията”, заяви Кашъмов.

Той призова депутатите час по-скоро да приемат правилника за работата на Народното събрание, с който се дава право на по-широко участие на гражданите в работата на парламента.

Според Кашъмов в момента там се случват редица безобразия. В сряда ще се гласува дневен ред, комисиите пък нямат дневен ред, което според него не може да се случва в държава от ЕС. „Парламентът трябва да прави закони така, както го пише в нашето законодателство”, заяви той.
Михайлов прогнозира, че около протестите „десницата може да започне начисто”, защото сега партиите функционират като апарати – далеч от хората.

Кашъмов беше категоричен, че манталитетът на хората в управлението трябва да се промени. Цонева пък добави, че „ако някой опитва да смени един мафиотски клан с друг, не е разбрал смисъла на протеста.”

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Разбери, че дебата вече не е БСП vs ГЕРБ. Даже предлагам тези партии да не се допускат до следващите избори, както и ДПС и АТАКА. Всички те доказаха, че нито имат воля нито имат експерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
п.п. Който не иска да я играе - да не се хваща на хорото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
БСП , ДПС , Атака и ГЕРБ загубиха не само доверие но и правото да представляват когото и да било.Нови партии и нови мажоритарни кандидати заедно с изцяло нов изборен кодекс трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
Бъркаш ме с някой ! Станишката и Орешака се *** и трябва да си плащат - това е важното . Както и всеки след тях ако и той оцапа гащите !Искаш ли примерче - Хелмут Кол - човека обединил германия , може би най успешния политик след ВСВ в Европа : хванаха го в корупция за мисля 100 хил. ДМ - подаде си оставката . Щот това са правилата на играта .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Явно за това, което са си наумили да правят не им трябва доверие а само време и накрая някой виновник, на който да прехвърлят цялата вина.Изпускат килимчето на властта пък и джобните май им свършат и затова промиват мозъци че "нямало никаква алтернатива за излизане от кризата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 7
p_trade
преди 10 години
и ти какво предлагаш избори до дупка докато ГЕРБ спе4ели мнозинство ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Да не забравяме, че вчера Пеевски заседава с Цацаров и Йовчев ! Изглежда думите за оттегляне нямат много общо с действителността или се печели време за да може да свърши някои работи в ДАНС, преди да се оттегли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 10 години
Пич , набий си го в главата - правителството може да работи само ако има някакво ДОВЕРИЕ на хората в него . Как си представяш да работи Орешака , нали като се изправи пред някого първото нещо което ще чуе е че назначава мафиоти и е продажник ! Орешака не е паднал само защото пази главата на Станишко - кат спрат да искат главата на Гея или респективно тя се катурни : орешака е аут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 22
jelenski
преди 10 години
Несъмнено кандидатурата на Пеевски беше грандиозен гаф. Въпреки това трябва да заработи правителството, защото в крайна сметка нямаме никаква икономика и никакви алтернативи за съвземане от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
IQ96
преди 10 години
Къде е другаря Мико Михов, който обяснява на Президента, че не е негова работа да коментира избора? Нали коментира за протестите: НЕКА ДА ВИДИМ?!?! Какво ще гледа, защо "бута" Манолова, къде се е мушнал сега? Хайде сега да го видим ние него-големия политик и спец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още