IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият съвет за национална сигурност - след консултации с партийните централи

Президентът Росен Плевнелиев иска да е сигурен, че заседанието ще бъде ефективно и продуктивно

14:19 | 21.06.13 г. 7
Новият съвет за национална сигурност - след консултации с партийните централи

Конкретна дата за новото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента ще бъде определена след консултации с лидерите на политическите партии и с институциите, които участват в КСНС. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по откриване на Деветия конгрес на Съюза на ветераните от войните в България.

Мотивите за тази усложнена процедура е, че президентът иска да се увери, че няма да бъде повторен скандалът от вчерашното заседание.

„Не искам отново да бъда свидетел на един непродуктивен и донякъде поставящ рекорд по неефективност Консултативен съвет за национална сигурност и на нарушаване на елементарни принципи в държавата“, коментира той и допълни, че ще апелира за спазване на правилата, „като минимум отношение към държавността и към институциите.“

„Оттам нататък всеки политически лидер ще носи отговорността за действията си публично пред цялата нация“, допълни президентът.

Росен Плевнелиев отново коментира и многохилядните протести в столицата. За него е важно политическите лидери да чуят какво казват хората отвън.  България може да се гордее „с толкова демократичен, симпатичен протест, който казва много на политиците с начина, по който се случва, с визията, с отношението, с характера, дори със смелостта да бъдеш добър, да бъдеш интелигентен и да го покажеш на цялата нация и на Европа.“, заяви още президентът, цитиран от прессекретарията си

„Призовавам и политическите лидери да дадат пример с отношението си към държавата, към правилата в нея и към различността на всеки. Не можем да обявяваме за лумпени едни хора, които по възможно най-демократичен начин протестират. Не можем да обявяваме за криминално проявени десетки хиляди българи, които са отвън с децата си, с кучетата си и с бебетата си“, категоричен беше президентът в коментар на продължаващите граждански протести.

Припомняме, че вчера депутатът Христо Монов нарече протестиращите "интернет лумпени", което предизвика гнева на социалните мрежи. Днес в кулоарите на Народното събрание депутатът от "Коалиция на България" се опита да се извини с думите "Извинявам се на тези, които са се засегнали и са се припознали като такива". 

Вчера негови съпартийци осъдиха това изказване. "Това определение е  не само е пренебрежително, то е достатъчно обидно, за да може да бъде категорично осъдено и отхвърлено. Аз мога да се извиня от негово име на всички протестиращи и настоявам той да направи същото", заяви военният министър Ангел Найденов, цитиран от пресцентъра на БСП.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
Обществото се превърна в регулатор. то затова е нужно да се даде шанс на Орешарски. Първите мерки, които правителството взема са в наш интерес. Видяхме, че е лесно да го изгоним, но после следват хаос, разходи за избори, а след тях- пак старите муцуни. Така че нека дадем шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Есхил
преди 10 години
Очевидно Росен Офшорски има причини да се страхува, защото цял свят , освен в държавите където мафията е на власт, за неплатени данъци се отива в затвора. Народът не случайна е казал , че дим без огън няма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 10 години
Колко пъти трябва да се обяснява и пише, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Да не мисли, че само ще разкарва как тези в Брюксел му давали кофа с ребра да яде? Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават все по-бедни. Няма ли самолети като братя Галеви или си чакат боя, които заслужават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
Съвременните Башибузуци от БСП,ДПС и Атака много по достойни от прадедите им от времето на Османската империя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Болен човек пури от по над 300 лв бройката не пуши!? ;)ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
Гафа стана защото от ГЕРБ, а и президента искаше медиите да присъстват и да се чуе кой какво и как. Другарите от БСП и ДПС, естествено се опъваха на идеята. Причините са обясними, но как да кажат искаме нещата да се правят дискретно, при този натиск от страна на улицата!? Тогава са подканили отново Болен да си заслужи платеното! Така де няма безплатен обяд. Парите трябва да се заработват. И той го направи. Зайко търпеливо го остави да си каже репликите след което бащински заключи че медиите са виновни за състоянието на Болен и прикани към по голяма дискретност, вече с убедителен аргумент за пред тълпата! Та Болен хич не е Болен! Пурите му са доста скъпи и трябва да заработва!:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Какъв съвет каква сигурност? Сбирка на Клоун с шутове и един културен и възппитан човек като президента който едва се сдържа да не се разсмее на позьорщината им! ЧУПКА! ВОЛЕНБОЛЕН И НЕДОВОЛЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още