IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Протестиращите трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара

Съветът за национална сигурност винаги е бил символ на стабилността, припомни президентът след напрежението в началото на заседанието

15:25 | 20.06.13 г. 119
Плевнелиев: Протестиращите трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара

Не намирам друга дума освен криза, която да опише ситуацията в страната. Хората са на улицата вече шести ден е оценката на президента Росен Плевнелиев, заявена след края на Консултативния съвет за национална сигурност. Според него промените в законите в сектора на сигурността са нагласени към един кандидат, а продължаващите протести, дори и след оттеглянето на Пеевски показват, че причината не е само в неговата личност.

"Виждам граждански протест, който иска най-основното нещо – справедливост и гражданска държава“, заяви още той. На улицата са тези, които си плащат сметките – своите и на децата си, но и на политиците. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал, категоричен беше Плевнелиев.

Консултативният съвет за национална сигурност е бил винаги колона на сигурността, дори и в най-тежките за страната моменти. „Няма да позволя който и да е да поставя под заплаха нацията да се развива и децата да имат своето бъдеще“, категоричен беше президентът.

От кризата се излиза с разум и го очаквах от лидерите на парламентарните групи. Станах свидетел на оценки за минали събития, които не са в дневния ред на обществото, заяви обаче Плевнелиев. Арогантният реваншизъм не е начинът за излизане от кризата. "Реваншизмът е политическо късогледство и е истинска заплаха за националната сигурност", заяви още Плевнелиев.

Общо разбиране беше постигнато по отношение на факта, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут и да се апелира срещу призивите за агресия, трябва да се спазва законността, обобщи президентът. Институциите трябва да действат в интерес на гражданите и да има диалог между двете страни.

Постигната беше и обща позиция реформите в сектор сигурност да бъде отложена за ново заседание на КСНС в по-широк формат, а дотогава да не бъдат правени нови назначения в сектора.

Съгласие имаше и по създаването на нов Изборен кодекс, допълни още Росен Плевнелиев.

Според БСП, ДПС и Атака няма нужда от нови избори сега, защото те обслужват само ГЕРБ, а мерките в плана  „Орешарски“ ще заработят. ГЕРБ заявиха, че не работят за дестабилизация, но за тях единствено бързото провеждане на новите избори е решение на ситуацията в момента.

Оценките за протестите не бяха еднозначни – според Сидеров на улицата „вилнеят“ хора, които са спонсорирани от политически централи, посочи още Плевнелиев. Така не можеше да бъде дадена обща оценка за събитията.

„Днес директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Искам категорично да заявя какви са моите правомощия по Конституция“, заяви той и допълни, че няма как да мълчи, когато вижда, че се погазват конституционни права.

Сега не се нуждаем от упражнения кой владее парламентарните хватки и няма да стана част от този сценарий, заяви още той и допълни, че не е във война с институциите, макар и да няма доверие към правителството на Пламен Орешарски. 

Президентът категорично заяви, че няма сметки в нито една офшорна зона, включително и Кипър. 

Как лидерите на партиите видяха разговорите по време на заседанието?

По време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност ГЕРБ искаха единствено предсрочни избори. Те не желаят да приемат факта, че не спечелиха изборите убедително, за да сформира правителство и са в изолация.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на съвета. Той коментира, че ситуацията е революционна от февруари. „Тогава по улиците действително имаше стотици хиляди души“, заяви още той.
Според него сега всеки има право да протестира, стига да не призовава за насилие. „Никой няма право да говори от името на всички“, допълни той. Червеният лидер осъди нападенията над партийни централи, както и агресивното държание на Волен Сидеров, демонстрирано в последните дни.

Станишев е убеден, че правителството на Пламен Орешарски работи „по новому“ и в интерес да не се повтаря на кризата от февруари и която се наблюдава и сега трябва да бъдат променени правилата. Станишев припомни и мерките на правителството, които бяха одобрени от парламента вчера.

Оценката на Цветан Цветанов, който беше представител на ГЕРБ на заседанието, пък е, че не са се разбрали по основните теми. За него основните промени в сектора на сигурността са били единствено в подкрепа на кандидатурата на Делян Пеевски.

Актуалните промени предвид сегашната ситуация в страната също няма съгласие. ГЕРБ призова за промени в Избирателния кодекс, а БСП – за изцяло нов кодекс. Цветанов заяви още, че неговата партия ще продължи да работи за предсрочни избори.

След заседанието на КСНС Волен Сидеров поиска оставка, но на президента Росен Плевнелиев, защото има офшорни сметки. Припомняме, че сутринта Сидеров предизвика прекъсване на разговорите именно с въпросите си към президента относно финансите му.

Преди ден в медиите се появи информация, че Плевнелиев е източил фирма Lindner и е сложил сумите в офшорни сметки. Бойко Борисов напусна заседанието след тези обвинения. Неговото място зае Цветан Цветанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

117
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
ГЕРБ ли е виновен затова че постоянно назначавате престъпници в правителството и че чистите от външното министерство всички, които не са сътрудничели на бившите комунистически ДС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 0 rate down comment 6
jelenski
преди 10 години
за съжаление, няма как да се оправим след като протестите са яхнати от ГЕРБ, които единственото искат да се върнат на власт, без значение какво се случва с народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 3 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Тоя протест не е протест, оня инициирания и платен от бсп беше протест. Доста оядени крещяха, че са гладни това, че родината ни потъва, че сме за пореден път изтъргувани, не е проблем за тях, важено е бспето им да го има, иначе са нищо, освен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Първите мерки, които правителството взема са в наш интерес." Ха ха ха ха. "НАШ" За някой са в "НАШ" / макар и не толкова много да са/ За други са във "ВАШ"! Той и Станишев е убеден и не лъже разбира се казвайки в "Наш"! А пенсионерите си мислят че е в техен! :D:D Въпрос на гледна точка. Първите мерки, които правителството взема са в наш интерес. Иначе човека си е ОТКРОВЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 4 rate down comment 6
jelenski
преди 10 години
To затова ГЕРБ и Атака плащат от 15 до 100 лева и раздават сандвичи и пици да кибичиш там. Ето затова е нужно да се даде шанс на Орешарски. Първите мерки, които правителството взема са в наш интерес. Видяхме, че е лесно да го изгоним, но после следват хаос, разходи за избори, а след тях- пак старите муцуни. Така че нека дадем толеранс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
цитат --"Те протестиращите първо избраха сегашното управление, а месец по-късно искат да го махнат. Къде спаха когато се гласуваше?"--Отговор пак с цитат: "Георги Първанов: Станишев остава лидер на БСП с манипулация на вота"Майстора на манипулациите си е майстор! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 6 rate down comment 19
Есхил
преди 10 години
Ако бих протестирал, то обектът на. моето недоволство би бил т. нар. държавен глава. Убеден съм, че по безцветен, безхарактерен , сервилен към " приятелските " ни страни и предизвикващ отвръщение персонаж не сме имали от съществуването на страната като република!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 5 rate down comment 5
Klakson
преди 10 години
Те протестиращите първо избраха сегашното управление, а месец по-късно искат да го махнат. Къде спаха когато се гласуваше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Veritas vos liberabit Истината ще ни освободи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Пред ......bg бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев, който е известен като едни от най-добрите познавачи на задкулисията в българското общество потвърди думите на Борисов. Той е категоричен, че първото искане на Делян Певски след както влезнал в ДАНС като нов шеф било да му се предостави информация за корпорации, организации и фирми и групировки, в които Агенцията има внедрени агенти под прикритие. Медийният бос поискал и всички разработки, които е водела ГДБОП през последните години. Без коментар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още