IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Протестиращите трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара

Съветът за национална сигурност винаги е бил символ на стабилността, припомни президентът след напрежението в началото на заседанието

15:25 | 20.06.13 г. 119
Плевнелиев: Протестиращите трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара

Не намирам друга дума освен криза, която да опише ситуацията в страната. Хората са на улицата вече шести ден е оценката на президента Росен Плевнелиев, заявена след края на Консултативния съвет за национална сигурност. Според него промените в законите в сектора на сигурността са нагласени към един кандидат, а продължаващите протести, дори и след оттеглянето на Пеевски показват, че причината не е само в неговата личност.

"Виждам граждански протест, който иска най-основното нещо – справедливост и гражданска държава“, заяви още той. На улицата са тези, които си плащат сметките – своите и на децата си, но и на политиците. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал, категоричен беше Плевнелиев.

Консултативният съвет за национална сигурност е бил винаги колона на сигурността, дори и в най-тежките за страната моменти. „Няма да позволя който и да е да поставя под заплаха нацията да се развива и децата да имат своето бъдеще“, категоричен беше президентът.

От кризата се излиза с разум и го очаквах от лидерите на парламентарните групи. Станах свидетел на оценки за минали събития, които не са в дневния ред на обществото, заяви обаче Плевнелиев. Арогантният реваншизъм не е начинът за излизане от кризата. "Реваншизмът е политическо късогледство и е истинска заплаха за националната сигурност", заяви още Плевнелиев.

Общо разбиране беше постигнато по отношение на факта, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут и да се апелира срещу призивите за агресия, трябва да се спазва законността, обобщи президентът. Институциите трябва да действат в интерес на гражданите и да има диалог между двете страни.

Постигната беше и обща позиция реформите в сектор сигурност да бъде отложена за ново заседание на КСНС в по-широк формат, а дотогава да не бъдат правени нови назначения в сектора.

Съгласие имаше и по създаването на нов Изборен кодекс, допълни още Росен Плевнелиев.

Според БСП, ДПС и Атака няма нужда от нови избори сега, защото те обслужват само ГЕРБ, а мерките в плана  „Орешарски“ ще заработят. ГЕРБ заявиха, че не работят за дестабилизация, но за тях единствено бързото провеждане на новите избори е решение на ситуацията в момента.

Оценките за протестите не бяха еднозначни – според Сидеров на улицата „вилнеят“ хора, които са спонсорирани от политически централи, посочи още Плевнелиев. Така не можеше да бъде дадена обща оценка за събитията.

„Днес директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Искам категорично да заявя какви са моите правомощия по Конституция“, заяви той и допълни, че няма как да мълчи, когато вижда, че се погазват конституционни права.

Сега не се нуждаем от упражнения кой владее парламентарните хватки и няма да стана част от този сценарий, заяви още той и допълни, че не е във война с институциите, макар и да няма доверие към правителството на Пламен Орешарски. 

Президентът категорично заяви, че няма сметки в нито една офшорна зона, включително и Кипър. 

Как лидерите на партиите видяха разговорите по време на заседанието?

По време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност ГЕРБ искаха единствено предсрочни избори. Те не желаят да приемат факта, че не спечелиха изборите убедително, за да сформира правителство и са в изолация.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на съвета. Той коментира, че ситуацията е революционна от февруари. „Тогава по улиците действително имаше стотици хиляди души“, заяви още той.
Според него сега всеки има право да протестира, стига да не призовава за насилие. „Никой няма право да говори от името на всички“, допълни той. Червеният лидер осъди нападенията над партийни централи, както и агресивното държание на Волен Сидеров, демонстрирано в последните дни.

Станишев е убеден, че правителството на Пламен Орешарски работи „по новому“ и в интерес да не се повтаря на кризата от февруари и която се наблюдава и сега трябва да бъдат променени правилата. Станишев припомни и мерките на правителството, които бяха одобрени от парламента вчера.

Оценката на Цветан Цветанов, който беше представител на ГЕРБ на заседанието, пък е, че не са се разбрали по основните теми. За него основните промени в сектора на сигурността са били единствено в подкрепа на кандидатурата на Делян Пеевски.

Актуалните промени предвид сегашната ситуация в страната също няма съгласие. ГЕРБ призова за промени в Избирателния кодекс, а БСП – за изцяло нов кодекс. Цветанов заяви още, че неговата партия ще продължи да работи за предсрочни избори.

След заседанието на КСНС Волен Сидеров поиска оставка, но на президента Росен Плевнелиев, защото има офшорни сметки. Припомняме, че сутринта Сидеров предизвика прекъсване на разговорите именно с въпросите си към президента относно финансите му.

Преди ден в медиите се появи информация, че Плевнелиев е източил фирма Lindner и е сложил сумите в офшорни сметки. Бойко Борисов напусна заседанието след тези обвинения. Неговото място зае Цветан Цветанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

107
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Станишев и Костадинов лъжат, че нямат връзка с уволнения Иванов, лъснаха на семейна сватба"Без коментар просто цитат! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 3 rate down comment 29
stoiloff
преди 10 години
ЖЕСТОКО ГРЕШИТЕ ДРУГАРЮ ПЛЕВЕЛЛИЕВ!ВИЕ И ВАШИТЕ ГНУСНИ СЪБРАТЯ - ДОЛНОПРОБНИ ПРОДАЖНИ ЛОБИСТИ И *** , НАРИЧАЩИ СЕБЕ СИ ПОЛИТИЦИ, А ВСЪЩНОСТ ПРЕСТЪПНИЦИ МАФИОТИ И ИЗВРАТЕНЯЦИ НИ ИЗКАРАХА НА УЛИЦАТА! ЗА ДА ВИ МАХНЕМ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ!И ВАС И ВАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Календаре : http://ikonomika.org/?p=2810
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Лека и на двамата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Прав си deant! Моля събеседниците ни тук, да ме извинят, че се отплеснах и се коментирах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 4 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
прав си, чисто философски поне. Но има степени на обективността и по-скоро на необективността в тоя случай:) Исках да кажа, че ако утре бобича блъсне някое 6 месечно дете с колата страшният тук, ще ни разкаже как детето е пресичало на червено и вожда не може да е виновен:) Ако се сещаш за по-добра дума от не-обективен, мен ме мързи да мисля-отивам да ям пица. На мен не ми отива да съм на протестите-аз гласувах за БСП. Не, че съм доволен кви ги творят в момента, ама даже с Пеевски щяхме да сме една идея по-както трябва от колкото с Борисов и Цветанов-вярвам го. При все, че смятам, че Станишев трябва да си даде оставката и да поеме удара:)айде лека от мен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
Та не разбрах - имало ли е инфлация на годишна база от над 14 % или не ? Ако не знаеш какво означават термините годишна и месечна база - потърси в нета . За информация това е доста различно от средно годишна инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Обективни хора няма. Дори машините не са обективни. Това няма смисъл да бъде аргумент, в който и да е спор, във вашия в частност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ама страхо, ти даже на елементарни въпроси не ми отговаряш и никога не даваш аргументи-както току що направи:) Толкова за обективността ти:) Ще ме караш да ставам като Волен и да ти повтарям нещо докато реагираш:) С какво тиквона е по-добър от останалите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
О да определено си вярвам Календаре. А дали съм обективен не знам! Старая се поне. Нямам авторитети и кумири, и минавам към ОТНОСИТЕЛНО независимите и свободни граждани на тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още