fallback

Прокуратурата готви нови обвинения срещу Цветан Цветанов*

Въпреки съдебно решение, бившият вътрешен министър е спрял прилагането на СРС-та в началото на мандата си

15:25 | 24.06.13 г. 9

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Народното събрание разрешение за наказателно преследване срещу Цветан Цветанов, съобщиха от прокуратурата.

Искането е във връзка с разследването по делото срещу бившия директор на РЗБОП Станимир Флоров. Срещу Цветанов се готвят обвинения по чл. 288 от Наказателния кодекс. Текстовете на този член касаят осуетяване не преследване с цел да избави някого от наказание, което му се полага по закон.

Според събраните доказателства от Окръжната прокуратура във Велико Търново в периода август 2008 – септември 2009 година Цветанов, който по това време вече е вътрешен министър, е възпрепятствал шест искания за прилагане на специални разузнавателни средства.

Окръжният съд във Велико Търново е дал разрешения за прилагането на СРС-тата, но вътрешният министър е отказал това разпореждане и собственоръчно е поставил резолюции „НЕ!!!“ на документите, допълват от прокуратурата.

С оглед събраните доказателства прокуратурата може да внесе обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли 2013 година.

Малко по-късно самият Цветанов заяви пред агенция "Фокус", че отново ще подаде искане за отказ от имунитет в деловодството на Народното събрание. Той научавал от медиите за готвените обвинеиня, като за конкретния случай от 2009 година нямал спомени. Цветанов уточни още, че исканията за СРС-та имат законно установен срок от 180 дни. "Тогава независимо, че има всички разрешения, ние пишем, че не е възможно", обясни още вътрешният министър в кабинета на Бойко Борисов. 

Припомняме, че на 5 юни Цветан Цветанов, който е депутат в 42-то Народно събрание, доброволно се отказа от имунитета си заради разследването срещу него за бездействие, в резултат на което е допуснато подчинените му длъжностни лица да извършват престъпление.

Няколко дни по-късно от Софийската градска прокуратура повдигнаха обвинения срещу бившия вътрешен министър. 

* Статията е допълнена с изказването на Цветан Цветанов по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 05.09.22 г.
fallback