IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР ще реши за цената на газа до дни на закрито заседание

Работна група на комисията одобри исканията на "Булгаргаз" за намаляване цената на суровината с 0,15 на сто

10:51 | 25.06.13 г.
ДКЕВР ще реши за цената на газа до дни на закрито заседание

На откритото заседание Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не утвърди цените на природния газ за третото тримесечие, съобщи агенция „Фокус“. Решението ще бъде взето в края на седмицата, на 28 юни, на закрито заседание.

Припомняме, че „Булгаргаз“ заяви намаляване на цената на природния газ с минималните 0,15% до 630 лева за хиляда куб. метра без ДДС и акцизи. Заявлението беше внесено на 10 юни, каквито са законодателните разпоредби.

Месец по-рано от газовата компания обаче заявиха, че не очакват промяна на статуквото на пазарите и по тази причина и не поискаха промяна.

На сайта на ДКЕВР е публикувано и становището на работната група към комисията, която е анализирала искането на газовата компания. От него става ясно, че експертите са поискали допълнителна информация относно нормата на възвръщаемост на капитала, фактурата за покупка на газ от „Газпром“ за май, както и обосновка на увеличените съдебни разходи, които има дружеството.

На базата на всички получени документи работната група на комисията одобрява искането на „Булгаргаз“ за намаляване на цената на природния газ с 0,15 на сто.

Решението колко ще струва суровината през третото тримесечие обаче ще стане ясно едва в края на седмицата. Комисията може да не се съобрази с мотивите, изнесени до този момент. Пример за това беше решението за цената на газа за второто тримесечие, когато енергийният регулатор утвърди по-ниски от предложените от "Булгаргаз" цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още