fallback

Дойде ли краят на Nabucco?*

Енергийният ни министър изрази своето съжаление, че „проектът Nabucco заобикаля България“

14:07 | 28.06.13 г. 10

Изборът на консорциума „Шах Дениз ІІ“ е краят на Nabucco, категоричен е енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него това е „предизвестен край“, защото проектът е бил много амбициозен.

По Nabucco – Запад трябва да се пренасят по 31 млрд. куб. метра газ годишно. „Конкурентът“ ни – Трансадриетическия газопровод, предвижда пренос само на 10 млрд. куб. метра, а капацитетът на самото находище „Шах Дениз ІІ“ е 8 млрд. куб. метра с тенденция за леко увеличение.

Тасев коментира още, че България все още не е губеща страна от ситуацията. По споразумението с „Шах Дениз ІІ“ се предвижда разклонение на Трансатлантическия газопровод към Солун и Комотини. Целта е да се повиши капацитетът на газопровода с руски газ, идващ от „Син поток“.

Така отново се възражда въпросът за интерконекторната връзка между Стара Загора и Комотини, през която ще можем да получим азербайджански газ от „Шах Дениз ІІ“.

За прераразглеждане на газовите връзки с Гърция се обяви и президентът Росен Плевнелиев. В свое изявление той коментира, че разглежда решението на консорциума "Шах Дениз ІІ" като началото на изграждането на Южния газов коридор. За него Nabucco все още има своята роля на енергийната карта на Европа. 

"В ресурсно отношение „Набуко-Запад“ разчита на находища в Каспийско море, Централна Азия, Ирак, Източното Средиземноморие и Черно море, които са в процес на проучване или предстояща експлоатация. Затова България, заедно със своите партньори, трябва да продължи да търси технически и инвестиционни решения за реализация на проекта", се казва в официалното съобщение, изпратено от президентската пресслужба. 

Енергийният ни министър Драгомир Стойнев беше разочарован, „че проектът заобикаля България“, но не трябва да бъде зачеркнат. Това изявление направи той след като депутатите приеха на второ четене Закона за енергетиката, цитиран от Dnes.bg.

От думите му не става ясно дали България обмисля решение да напусне Nabucco, защото коментира, че все още има възможност да се търсят други източници на природен газ.

Има две находища в Каспийско море, които на технологичен език са "узрели" за добив на природен газ, разясни Стойнев. 

Проектната компания, която се занимава с управлението на проекта за изграждане на газопровода Nabucco West също изрази своето съжаление от решението на консорциума "Шах Дениз ІІ". От компанията коментираха още, че до дни ще има събиране на акционерите, на което да бъде взето решение как ще продължи работата по проекта.

* Обновено с изявлението на президента Росен Плевнелиев за развитието на проекта Nabucco - Запад

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
fallback