IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Най-важното е да създадем бърз растеж и заетост

За да влезем в еврозоната, трябва да сме наистина много добре подготвени, смята вицепремиерът по икономическите въпроси

08:10 | 01.07.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниела Бобева: Искам да запалим двигателите на растежа. <em>Снимка: БТА</em></p>

Даниела Бобева: Искам да запалим двигателите на растежа. Снимка: БТА

Появиха се критики, че кабинетът търси популистки мерки, например за ограничаване на някои цени за сметка на всички данъкоплатци. Как бихте коментирали това?

Тук не говорим за социален пакет – да раздадем едни пари на калпак. Българинът е достоен човек, той не иска да му се хвърли някаква сума, той иска да има достойна работа и доходи и сигурност.

Проблемът с неплатените средства от държавата е един от първите, с които и премиерът обеща да се захване. Откъде ще дойдат средствата?

Възложено е на министъра на финансите, той работи по този въпрос и другата седмица очакваме да имаме готовност.

Обмисля ли се вид финансиране от МВФ например или излизане на капиталовите пазари?

Предишните правителства са се въздържали от подкрепа от международните финансови институции, защото не е имало нужда. Тоест, ако има нужда, разбира се, че ние като акционер в тези институции може да се възползваме от този ресурс и това е нормално. Ние работим прекрасно с тези институции, които се интересуват много от икономиката ни. Ако се налага, ще взимаме пари, ние имаме един от най-ниските публични дългове в ЕС, имаме една от най-стабилните фискални политики в ЕС.

Понеже заговорихте за Маастихските критерии, кога във времеви аспект виждате присъединяването ни към еврозоната?

Знаете, че това е въпрос, който трябва да се обсъжда с централната банка. Ние наблюдаваме внимателно страните с подобни монетарни режими като нашия и как реагират икономиките им при влизането в еврозоната. Естония вече влезе в зоната и сега наблюдаваме внимателно как реагира икономиката ѝ. Същевременно в момента в еврозоната протичат сериозни реформи, а ние сме част от политическия дебат за случващото се, защото така или иначе трябва да влезем и ще влезем в еврозоната. Но това е въпрос на преценка. Същевременно няма нищо по-хубаво от това да имаш право на избор, тоест нищо да не те притиска да влезеш точно в този момент.

Позволявам си да цитирам и Жан Клод Трише, който каза, че „еврозоната е шампионската лига“. За да играеш в шампионската лига, трябва да си много добре подготвен, трябва да си нещо като Лионел Меси.

Може ли България да стане Меси в рамките на четиригодишния мандат?

Меси е гений. Въпросът е обаче и с кого играе той. Но все повече се убеждавам, че Трише беше прав, когато каза, че само много добре подготвени икономики трябва да влизат в еврозоната.

Тъй като отговаряте и за чуждестранните инвестиции, а в такава среда е трудно да се привличат.

Не бих искала да отделям чуждестранните инвестиции от местните. Не е добре, че не познавам повечето от българските големи инвестиции, а се занимавам с икономика дълго време. Иначе познавам повече чуждестранни инвеститори дори и лично.

Ние ще направим радикална реформа по отношение на привличането на инвестициите, защото средата е различна. Първо, защото ние и Европа – мястото, от където идват нашите инвестиции, е в криза. Европейските инвеститори са стагнирали инвестициите си, те са по-консервативни. Това се наблюдава в цяла Европа. Обръщането ни към други пазари извън Европа трябваше да стане в добри времена, не в криза. Отдавна държавата трябваше да насърчи търговските си отношения с бързорастящите пазари. И това пренасочване не става без намеса на държавата.

Вторият въпрос е как е изградена нашата структура, с която привличаме инвестиции, нашите търговско-икономически служби. Защо са ни служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в ЕС, в единния пазар? Ние имаме общи правила и неограничен изцяло либерализиран достъп, активни търговски икономически отношения.

Мястото ни е там, където има бързорастящи икономики – не само Китай и Индия, но и Латинска Америка. Това са държави, които се справиха превъзходни с кризата, икономиките им не само оцеляха, но дърпат глобалния икономически растеж. Въпросът е къде и как ще се търсят инвестициите. Като икономика в криза и с политически турбуленции не може да правим роудшоута, а трябва да работим конкретно по конкретните проекти. Едва два часа след като ме избраха за вицепремиер, говорих с директора на Агенцията за инвестициите и заедно ще разглеждаме забатачени проекти, които са икономически и финансово жизнеспособни и ще отпушим онова, което може да се отпуши.

Но все пак - най-важното е да има светлина по отношение на заетостта и растежа. Искам да запалим двигателите на растежа. А при по-голям растеж ще има по-малко хора на улицата и ще живеем по-добре.

По отношение на развитието на капиталовия пазар и развитието на борсата, вицепремиерът по икономиката би искал да чуе конкретни идеи за насърчаването му и за извънбанковите инструменти за финансиране на икономиката. Изпращайте вашите мнения и предложения на info@investor.bg, а ние ще ги публикуваме и предадем на г-жа Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
aidriell
преди 10 години
Олигархичната звезда от Времето на ЖАН ВИДЕНОВ се почви като ВИЦЕ ПРЕМИЕР ИКОНОМИТА НА ПРЕХОДА БОБЕВА 1/Кажи за Валутният борд какво смяташ да правиш ти "специалистке "от умишлено фалиралият МОСТСТРОЙ който завлече колко инвеститори ?2/После кажи ккакви са ти намеренията ,как смяташ да рестартираш държавнат аикономика имеждуфирмената задлъжнялост 1:10 1:20 лв за една ЕВРО как ти беше слабоумният план на ВИДЕНОВ ИКОНОМИСТ Абе колеги как може такива тоталитарни *** и *** за затвора вкарали държавата в хиперинфлация през 1997 да ги слагате на ВИЦЕПРЕМИЕРСКИ ПОСТ бе та тази ще срине инвеститорският интерес за секунди само като и видят резюмето бе без да е нужно изобщо да се говори за" професионализмът и " НАГЛО НАГЛО И БЕЗОЧЛИВО РЕШЕНИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ ОБСЛУЖВАЩЩО ТЕХНИ ИНТЕРЕСИ .От толкова видни специалисти и икономисти бръкнаха в торбата да изкарат най вмирисаният и тоталитарен кадър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Erdogan! По-добре, отколкото само Доган:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
Vesko94
преди 10 години
Ти кой искаш да е на власт, ако те паднат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
nikolait
преди 10 години
госпожата има отчайваща биография. С това СВ не може да помогне на България. Приказките и са добри, но без никаква ясна идея и визия. След 1 година пак може да даде интервю и пак ще говори същите неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Те "убу да изчезнат", ама следващите още по-възбудено и от снимката ще треперят като ги назначават! - искам да кажа че в този "слой на мислене" няма решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Най-важното е бързо да изчезнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Много приказки, но засега само от общ характер. Досега трябваше да има някакви конкретни мерки, които да ни бъдат подхвърлени да ги обсъждаме. Сега ще чакаме нещо си. Ама кога, какво......никой не казва. Лошо впечатление създава желанието да се прави социална политика, да се раздават пари, когато средствата не достигат дори за досегашните харчлъци. Откъде ще се вземат парите, никой не знае. Дано всичко е само социална демагогия, че ако ни набутат в нови кредити - жална ни майка. Конкретика трябва, когато си на ръководен пост и искаш да правиш промени. Иначе всеки по-устат журналист и по-големи локуми ще разтегне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Премахнете спешно противоконституционните промени в ЗОЗЗ !!!- "системно" предложени от Атака и приети при правителството на ГеРБ !!Ако се "сетите" да "закърпите" някоя дупка, през която изтичат пари ще е невероятно добре, но аз ви намеквам за най-лесния начин да се Привлекат пари "свободно"!!Иначе, ще придължи още малко играта "тука-има , тука-нема" и после и шефовете ви ще се изненадат колко трудно може да стане управлението при неконтролеруема ентропия, следствие от липсата на "легитимна" печатница на пари! А "резервните" нови шефове чакат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още