fallback

Делян Добрев: Промените в енергетиката са положителни, но недостатъчни

Необходими са две министерства – едно за икономиката и туризма и друго за енергетиката, смята бившият министър

22:20 | 03.07.13 г. 9

„Промените в енергетиката са в правилната посока, но не са достатъчни", коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият ресорен министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев. Той уточни, че очакваното понижение на цените на тока от първи юли с 5% не е първото в историята, както се опитват да го представят управляващите, защото през май отново имаше намаление с почти 8 %.

„Ако няма обективни обстоятелства, които да позволят на регулатора да намали цената, това означава, че тя се намалява по политически причини и негативът ще бъде в българските енергийни дружества, които ще натрупат големи загуби до края на годината и догодина тези загуби ще трябва да се компенсират", категоричен бе бившият министър.

Преди няколко дни енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че служебното правителство е сключило договор в размер на 2 милиона евро за надзор на строителството на АЕЦ „Белене“. Според Добрев обаче е малко вероятно това да е истина, защото никой не е видял този договор.

По думите му обаче е необходимо министерството да се раздели на две други ведомства – едното да е за икономиката и туризма, а другото -за енергетиката. Въпреки че туризмът беше отделен от предишното министерство на икономиката, енергетиката и туризма, ситуацията сега не е по-различна, след като не е създадена отделна от министерството агенция, смята Добрев.

„Настоящото правителство е популистко и реваншистко, но в никакъв случай не е програмно или експертно, както твърдяха управляващите в началото. Реваншистко, защото цял месец се занимава с Авиоотряд 28, и популистко, защото в плана „Орешарски“ има 500 млн. лв. допълнителни разходи за социални дейности. Не за стимулиране на бизнеса, не за допълнителна заетост с разкриване на постоянни работни места", изтъкна той. "С постоянните обвинения към ГЕРБ се опитват да изместят фокуса от всекидневните им скандални назначения на „експерти“, които обаче не са минали през конкурс, както гласи законът за държавния служител“, коментира бившият министър.

„Правителството на ГЕРБ в продължение на три години и половина в изключително тежки времена не взе допълнителен външен дълг, а сега новото управляващи само за един месец ще вземат външен дълг от 600 млн. лв. Това са средства, които някой трябва да връща след време и това ще са нашите деца“, коментира още той.

Добрев изчисли, че простиращите, в продължение на 20 дни, са изминали почти 200 километра с шествията си всяка вечер (трасето, по което минават, е 9 км). „Те искат нови избори, но няма кой да ги чуе“, каза Добрев и призна, че е присъствал на тях само първия ден, защото е искал да бъде съпричастен към гражданите, но показването му в ефир и последвалите коментари са го отказали от участие.

Вижте повече във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 07.09.22 г.
fallback