IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Промените в енергетиката са положителни, но недостатъчни

Необходими са две министерства – едно за икономиката и туризма и друго за енергетиката, смята бившият министър

22:20 | 03.07.13 г. 9
Делян Добрев: Промените в енергетиката са положителни, но недостатъчни

„Промените в енергетиката са в правилната посока, но не са достатъчни", коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият ресорен министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев. Той уточни, че очакваното понижение на цените на тока от първи юли с 5% не е първото в историята, както се опитват да го представят управляващите, защото през май отново имаше намаление с почти 8 %.

„Ако няма обективни обстоятелства, които да позволят на регулатора да намали цената, това означава, че тя се намалява по политически причини и негативът ще бъде в българските енергийни дружества, които ще натрупат големи загуби до края на годината и догодина тези загуби ще трябва да се компенсират", категоричен бе бившият министър.

Преди няколко дни енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че служебното правителство е сключило договор в размер на 2 милиона евро за надзор на строителството на АЕЦ „Белене“. Според Добрев обаче е малко вероятно това да е истина, защото никой не е видял този договор.

По думите му обаче е необходимо министерството да се раздели на две други ведомства – едното да е за икономиката и туризма, а другото -за енергетиката. Въпреки че туризмът беше отделен от предишното министерство на икономиката, енергетиката и туризма, ситуацията сега не е по-различна, след като не е създадена отделна от министерството агенция, смята Добрев.

„Настоящото правителство е популистко и реваншистко, но в никакъв случай не е програмно или експертно, както твърдяха управляващите в началото. Реваншистко, защото цял месец се занимава с Авиоотряд 28, и популистко, защото в плана „Орешарски“ има 500 млн. лв. допълнителни разходи за социални дейности. Не за стимулиране на бизнеса, не за допълнителна заетост с разкриване на постоянни работни места", изтъкна той. "С постоянните обвинения към ГЕРБ се опитват да изместят фокуса от всекидневните им скандални назначения на „експерти“, които обаче не са минали през конкурс, както гласи законът за държавния служител“, коментира бившият министър.

„Правителството на ГЕРБ в продължение на три години и половина в изключително тежки времена не взе допълнителен външен дълг, а сега новото управляващи само за един месец ще вземат външен дълг от 600 млн. лв. Това са средства, които някой трябва да връща след време и това ще са нашите деца“, коментира още той.

Добрев изчисли, че простиращите, в продължение на 20 дни, са изминали почти 200 километра с шествията си всяка вечер (трасето, по което минават, е 9 км). „Те искат нови избори, но няма кой да ги чуе“, каза Добрев и призна, че е присъствал на тях само първия ден, защото е искал да бъде съпричастен към гражданите, но показването му в ефир и последвалите коментари са го отказали от участие.

Вижте повече във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
и Овчарски не е грешка в предишния коментар, премиерът е доказал за 1 месец че е овца, за това Овчарски = Тъпанарски = Орехчо = т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
naso_fr
преди 10 години
Дългът от "1-2 млд", който Тъпанарски и Ко. искат да вземат, е в ДОПЪЛНЕНИЕ на регулярния облигационен дълг емитиран от Мин. Фин.Само преди няколко дни дебилчето на Овчарски (фин. мин-а) емитира нов такъв дълг, и data добре направи разликата м/у ВЪТРЕШЕН и ВЪНШЕН дълг.С този заем планът "Тъпанарски" иска да надскочи ГЕРБ!Жалки форумни гейши на БПК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
ми има съществена разлика между вътрешен и външен дълг . И ти постнах техните думички от заседанието ама ти кат обеден социалист не даваш назад . Хубо - твоя воля . Та писах и тука в една тема : Бат ти Бойко прецака Бие Се Пието ама вие си знаете ваща . И не скачай за обречени каузи - това правителство вече е погребано .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
взема се по малко но по-често
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
vzhekoff
преди 10 години
На мен ми е интересно - като не са взели външен дълг, защо държавният дълг е с 4 млрд лв. по-голям ? няма да питам за похарчените 4 млрд от резерва :) Датата ще ги нагласи тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
Батя
преди 10 години
Недостатъчни!А вие като бяхте на власт 3,5 г. защо е направихте достатъчни!??Защо допуснахте фотоволтаичната мафия заради тънкия си кяр да съсипе цялата ни енергетика!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
abdul
преди 10 години
Добрев, нещастие такова, май забрави колко *** ти като беше министър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
"""""""Oчакваното понижение на цените на тока от първи юли с 5% не е първото в историята, както се опитват да го представят управляващите, защото през май отново имаше намаление с почти 8 %.""""""""""За тези, които не обичат да четат!/ смайл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
ами като ти харесват, що не ги направи ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още