IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлация от началото на годината отчете НСИ

В началото на сезона на отпуските статистиката регистрира ръст на разходите за почивки и туристически пътувания

15:44 | 12.07.13 г. 1
Дефлация от началото на годината отчете НСИ

От началото на годината стойността на индекса на потребителските цени е отрицателна, в размер на 1,1%, отчете Националният статистически институт (НСИ). Дефлация е регистрирана и на месечна база - през юни спрямо май цените на потребителските стоки намаляват с 0,4 на сто. 

От данните на статистиката се вижда, че годишната инфлация (юни 2013 спрямо юни 2012 година) е в размер на 2,6 на сто. Средногодишната инфлация за периода юли 2012 - юни 2013 година възлиза на 3,5 на сто. 

На месечна база най-голямо понижение имат цените на хранителните продукти (-1,2%), транспорта (-0,7%), както и на облеклото и обувките (-0,2%). В същото време обаче се повишават разходите, направени за развлечение и култура – с 2,6%.

Традиционно по това време на годината намаляват цените на плодовете и зеленчуците. За всички видове пипер през юни понижението е в рамките на малко над 16 на сто. С почти същата стъпка намаляват и цените на доматите и краставиците. Цените на ягодите и черешите пък записват понижение от 19 на сто.

В същото време обаче поскъпват прасковите и кайсиите (с 15,5%), а ябълките се продават с 10% по-скъпо спрямо май. С половин процент се повишава цената рибата и рибните продукти.

От групата на нехранителните продукти намаляват цените на горивата. Най-отчетливо това е по отношение на бензина А95Н (с 0,6%). За дизеловото гориво намалението е в рамките на 0,3%, а по отношение на А98Н спадът е в рамките на 0,2%.

През юни увеличение в групата на нехранителните продукти записват наемите за жилища (с 0,1%), както и някои домакински уреди. Най-значимо е увеличението по отношение на разходите за комплексни услуги за почивки и туристически пътувания – с 9,1%, както и за хотели (1,3%), ресторанти (0,3%) и за кина и театри (с 2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още