IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Андреева: Здравната система е консервативна и изисква последователни промени

Приоритетите в сферата са спешната помощ, профилактиката и човешките ресурси, посочи ресорният министър

21:32 | 15.07.13 г.
<p>
	Здравният министър д-р Таня Андреева <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Здравният министър д-р Таня Андреева Снимка: Bulgaria On Air

„Здравеопазването е една консервативна система. Промените изискват бавно темпо и последователност - не са въпрос на един мандат“, каза здравният министър д-р Таня Андреева в ефира на Bulgaria On Air.

„Ще сме доволни ако всеки следващ ресорен министър продължава по същата система, вместо да се отрича всичко направено от предишното“, призова тя.

„Знам кои са основните проблеми в здравеопазването, защото повече от 12 години работя като лекар. Сега в системата нито колегите, нито пациентите са доволни“, коментира Андреева. За кадровите промени в сектора тя поясни, че досега не са сменяни шефове на лечебни заведения, а само членове на бордове на директори.

„Девин е място, което обслужва населението на общините Доспат, Девин и Борино, като отговаря на критериите за ново лечебно заведение“, каза още тя на въпрос за закритата болница в Девин. По думите й работата на  новата болница няма да обхваща пълния обем на предишната, защото основната й функция ще бъде при първичната помощ.

„Ще има три базови специалности - вътрешни болести, хирургия и педиатрия. Няма да има акушеро-гинекологично отделение, нито ще се правят сложни операции“, обясни здравният министър. Според нея съдбата на болницата в Девин, както и на другите фалирали 17 общински лечебни заведения, се дължи на тежкото географско положение и застаряващото население.

Очаква се и други болници да бъдат разкрити със същите функции, а качеството на услугите ще бъде добро, категорична беше Андреева.

Тя очерта основните приоритети на министерството си, заложени в програмата на кабинета „Орешарски“: спешна помощ, човешки ресурси и профилактика (майчинството, детското здраве, скрининг за ракови заболявания). Въз основа на тези приоритети е разработена и здравната стратегия за кандидатстване по европейските програми в периода 2014-2020 година, поясни тя.

По темата за тютюнопушенето министърът изрази надежда, че „няма да правим крачка назад с отмяна на забраната“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още