IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девин все още е без спешна медицинска помощ

Доставените мобилни кабинети реално не работят, твърди кметът на града

16:48 | 20.06.13 г.
Девин все още е без спешна медицинска помощ

Мобилните кабинети, които бяха доставени в Девин преди близо два месеца, за да осигурят спешна медицинска помощ на населението, все още не работят реално. Това каза пред агенция „Фокус” кметът на родопския град Цветалин Пенков.

Той подчертава, че служебното правителство, в лицето на служебния министър на здравеопазването проф. Николай Петров, е изпълнило поетите ангажименти, мобилните кабинети са били доставени и общината е предоставила терен, на който да бъдат разположени.

Пенков припомни, че е било разпоредено да бъде осигурен финансов ресурс към онзи момент, но управителят на учреденото дъщерно дружество на Смолянската болница твърди, че липсва комуникация и има затруднения при пускането на трифазен ток, с който да бъдат захранени кабинетите. 

От своя страна управителят на дъщерното дружество на болницата в Смолян д-р Красимир Събев заяви, че лабораториите вече са включени към трифазен ток и в момента се очаква да започне провеждане на обучение на лаборанти от лицензираните фирми. Предстои също така уредите в мобилните кабинети да бъдат калибрирани.

Събев не се ангажира със срок, в който кабинетите ще започнат да функционират реално, като подчерта, че всичко зависи от фирмите, които трябва да проведат обучението.

Припомняме, че болницата в Девин беше закрита през юли 2011 година заради дългове от 2 млн. лв. и запор на сметките, наложен от страна на кредитори. Така без здравни услуги останаха жителите на три общини - Девин, Борино и Доспат. Служебният министър на здравеопазването предложи до разкриването на болницата да бъдат разкрити мобилни кабинити с цел осигуряването на болнична помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още