IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови протести на три родопски общини заради липса на болница

Жителите на Девин, Борино и Доспат протестират срещу ликвидиране на общинското здравеопазване

16:05 | 11.02.13 г.
<p>
	<em>През октомври 2012 г. жители на три общини протестираха пред Министерския съвет с искане да заработи болницата в Девин.&nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

През октомври 2012 г. жители на три общини протестираха пред Министерския съвет с искане да заработи болницата в Девин.  Снимка: БТА

На 15 февруари започват нови протести на жителите на общините Девин, Борино и Доспат заради липса на болница. Това съобщи Валентина Павлова, председател на Инициативния комитет "Здраве за общините Девин, Борино и Доспат", цитирана от БТА.

Обещаното на 10 декември 2012 година учредяване на дъщерно дружество в Девин към Многопрофилната болница за активно лечение - Смолян все още не е реализирано, посочи Павлова. Затруднен е достъпът до адекватна и навременна медицинска помощ за близо 27 хиляди жители на трите родопски общини, единодушни са представители на общинския съвет в Девин.

Болницата в Девин беше закрита през юли 2011 година заради дългове от 2 млн. лв. и запор на сметките, наложен от страна на кредитори.

Представителите на местната власт обясниха, че медицинският център в Девин работи "де юре", но на практика лекарите-специалисти не работят в него, а на свободна практика и до 14.00 часа. В останалото време жителите разчитат само на дежурен екип от филиала за спешна помощ, където няма педиатър, кардиолог, невролог и хирург. Липсата на рентгенова апаратура също е причина пациентите да търсят медицинска помощ в Смолян.

Една трета от Смолянска област е без болнична помощ, каза Атанас Атанасов, заместник-председател на Сдружението на общинските болници в България. Той уточни, че в периода 2009-2012 г. в областта са закрити 3 от 7-те лечебни заведения.

По думите му по закон държавата трябва да субсидира болниците в  труднодостъпни и отдалечени райони, но не го прави. “Общинските болници не са равнопоставени с държавните и се води целенасочена политика за ликвидиране на общинското здравеопазване”, добави той.

Основна причина за дълговете на общинските болници е тяхната неравнопоставеност спрямо тези с държавно участие, каза д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването. Той посочи, че в тях до момента не са финансирани дейностите по осигуряване на спешна помощ и интензивни грижи например. Изходът е всички болници да бъдат поставени при равни условия, така че потребителите да решават да има ли болница или не, а не служителите от МЗ или НЗОК, смята д-р Кацаров.

През октомври миналата година жители на трите общини протестираха пред Министерския съвет с искане да заработи болницата в Девин. Министър Дянков предложи разкриване на филиал на МБАЛ-Смолян в Девин чрез учредяване на дъщерно дружество на смолянската болница или болницата в Девин да се преобразува в държавна. По нито едно от предложенията няма напредък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още