IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков обеща 1 млн. лв. за възстановяване на болницата в Девин

Предложението е за разкриване на филиал на МБАЛ - Смолян в Девин чрез учредяване на дъщерно дружество на смолянската болница

18:06 | 22.10.12 г. 1
Дянков обеща 1 млн. лв. за възстановяване на болницата в Девин

Министърът на финансите Симеон Дянков предложи решение за възстановяване на работата на болницата в Девин, която затвори врати преди една година заради неизплатени дългове, съобщи БТА.

След протестите на жителите на Девин на извънредно заседание на Общинския съвет в града финансовият министър заяви, че е готов да осигури над 1 млн. лева, за да има модернизирана болница в Девин. 

Предложението на министър Дянков предвижда разкриване на филиал на МБАЛ - Смолян в Девин чрез учредяване на дъщерно дружество на смолянската болница. Вариантът включва условието Общинският съвет да предостави на филиала сградата на досегашната общинска МБАЛ-Девин чрез учредяване на ограничено вещно право на ползване на имота за срок от 10 години. Държавата се ангажира да осигури финансиране за закупуване на необходимото оборудване на филиала. 

Според него предложението е бързият и законен вариант за възстановяване на болнично заведение в Девин.

Министър Дянков заяви, че според експерти са необходими около 1 млн. лева за оборудване на болничното заведение. „Готови сме да дадем и над това, за да има модернизирана болница", заяви финансовият министър.

Симеон Дянков обясни пред съветниците, че е невъзможно и незаконно държавата да покрие задълженията на общинската болница. Той прогнозира, че казусът с болницата в Девин може да се използва като прецедент и модел за функционирането на другите общински болници. Според вицепремиера проблемът със задлъжнялостта на общинските болници се корени в грешна недалновидна политика още от 2000 г.

Дянков подчерта, че сегашното ръководство на общината не носи отговорност за тежкото финансово състояние на местната болница.

Припомняме, че МБАЛ-Девин затвори врати през лятото на 2011 г. заради дългове от около 2 млн. лева. Тези дългове ще останат грижа на общината, ако се приеме вариантът за откриване филиал на МБАЛ- Смолян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
energetik
преди 11 години
Дянков - загрижен, съпричастен, социален :)))Чудно нещо е изборната година. Преди нея го даваш твърд, ежиш се, много си велик. Като наближи да сдадеш властта изведнъж от "принципната "позиция не остава нищо - и болници няма да се закриват, и пенсии ще се вдигат, та чак се споменава за "Коригиране на плоския данък" в бъдеще неопределено време. Разбира се, всичко това е много прозаично предизборно баламосване на матриала - разбира се идеята е след изборите всичко ще си дойде по-местата и Дянков отново да се развихри (примерно болницата в Девин таман ще й почнат ремонта и Дянков ще дръпне шалтера). Колко прав е бил Бисмарк, като казал, че най-много се лъже ПРЕДИ ИЗБОРИ, по време на война и след лов!!! Има само една малка подробност - НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВЯРВА НА БОКО И ХЕР ФЛИК !!! Боко, поне падни като МЪЖ, напразно хабиш ресурс, тия панически популистки мерки само дискредитират ГЕРБ и вбесяват хората. Рейтингът се топи, цените - нагоре, започват протести и стачки, а зимата тепърва предстои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още