IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството се отказа от идеята за сливане на ведомствените болници

Още през 2010 г. се заговори за обединяването на ВМА, Медицинския институт на МВР и Транспортна болница

16:54 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Правителството се отказа от идеята за сливане на ведомствените болници

Правителството се е отказало от идеята за сливане на Военномедицинската академия (ВМА), Медицинския институт на МВР и Транспортна болница, съобщи военният министър Аню Ангелов, цитиран от bTV.

Основният мотив за сливането на трите ведомствени лечения беше да се осигури единно управление и администрация с цел икономисване на разходи.

Идеята за обединяването на трите ведомствени лечебници датира от 2010 г. Около година по-късно правителството представи концепция за сливането на военната с болницата на МВР, против която се обяви полицейският синдикат.

Синдикатите изразиха опасенията си, че Военномедицинска академия има апетити към МВР болницата заради огромните си задължения.

Оказва се, че дълговете на ВМА са били единият от мотивите да се спре сливането на лечебните заведения. Военният министър Аню Ангелов коментира, че заради натрупаните дългове болницата изпитва сериозни финансови затруднения.

Междувременно Министерският съвет се зае да намали задлъжнялостта на военната болница. На няколко пъти министрите отпускаха пари на военното ведомство, с които частично да се изплащат дълговете на лечебницата.

Аню Ангелов съобщи, че преди две години дълговете на болницата са възлизали на 137 млн. лева, а в момента са 82,5 млн. лв. и се очаква да намалеят до 62 млн. лева.

По думите на Ангелов кабинетът ще продължи да отпуска допълнителни средства за погасяване на дълговете на ВМА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още