IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде съдбата на ведомствените болници?

Засега здравното министерство няма яснота как ще стане преструктурирането, но във всички случаи ще има окрупняване с цел съкращаване на разходи

16:17 | 10.01.12 г.
<p>
	Сливането между по-малките лечебни заведения и обединяването им в по-големи ефективно работещи структури е приоритет номер едно за правителството&nbsp; Снимка: БТА</p>

Сливането между по-малките лечебни заведения и обединяването им в по-големи ефективно работещи структури е приоритет номер едно за правителството  Снимка: БТА

Със сигурност предстои преструктуриране на ведомствените болници и ще се върви в посока на тяхното окрупняване, но на този етап няма ясна визия как точно ще се действа. Това каза за Investor.bg добре информиран източник от Министерството на здравеопазването по повод предстоящото сливане на Транспортна и МВР болница и Военномедицинска академия.

На този етап сливането на трите ведомствени болници съществува само като идея и е част от плановете на правителството да ликвидира дълговете и да постигне по-ефективно управление на лечебните заведения.

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов обяви на заседание на Министерския съвет, че правителството има воля да работи в посока на окрупняване на болниците в страната, за да се сведат до минимум дълговете им, които в противен случай държавата е принудена да плаща от бюджета. 

До момента обаче все още здравното министерство не разполага с информация за дълговете на трите ведомствени 

лечебни заведения. Администрацията очаква да получи данни за финансовото състояние на  ведомствените болници, тъй като те не са на подчинение на здравното ведомство.

Преди дни директорът на Военномедицинска академия генерал Стоян Тонев коментира, че ако това обединение се случи, то ще бъде пилотен проект за останалите лечебни заведения.

Генерал Тонев обяви, че към момента ВМА трупа 24 милиона годишно, защото здравното министерство не плаща за спешната, психиатричната помощ и онколечението. За да покрие задълженията, военният министър пренасочва за болницата 20 милиона от парите, полагащи се за издръжка на армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още